PRVI PNEUMOSCROTUM NA SVIJETU Zviždalo mu iz hlača

PRVI PNEUMOSCROTUM NA SVIJETU Zviždalo mu iz hlača

Foto: 

Derneuemann / Pixabay

D.H.

D.H.

Liječnici su bili u šoku

Taj dan nalikovao je noćnoj mori, prepričavao je kasnije 72-godišnji neimenovani muškarac iz SAD-a čudne zvukove koji su dopirali iz njegovih genitalija, preciznije – iz mošnje. Strah i panika su se uvukli u njega, problijedio je.

U Hitnu pomoć je dojurio bez daha, natečenog lica. Liječnici su ga gledali u čudu. Kasnije su u stručnom časopisu American Journal of Case Reports napisali da je on prva osoba na svijetu sa ‘zviždećim skrotumom (mošnjom)’, prenose 24 sata.

Poslali su ga odmah na rengen kako bi odgonetnuli neobično strujanje zraka u njegovom organizmu. Snimka prsnog koša pokazala je da ima prekomjernu količinu zraka zarobljenu u tijelu. To je na kraju uzrokovalo kolaps pluća što za posljedicu može imati trajno oštećenje funkcije srca i pluća, i čak dovesti do smrti.

Istraživali su dalje tijelo nesretnog muškarca pa napokon otkrili izvor problema. Bila je to otvorena rana na lijevoj strani skrotuma zaostala nakon operacije testisa.

Muškarac je brzo nakon dijagnoze završio u dubokoj narkozi. Liječnici su mu u prsa umetnuli dvije plastične cijevi kroz koje je višak zraka izašao iz njegovog tijela.

– Bio je sav natečen, a stanje mu se dodatno pogoršavalo. Određena količina zraka bila je zarobljena između njegovih pluća i zida prsnog koša, i stalno se povećavala – ispričao je dr. Brant Bickford koji je vodio ovaj slučaj.

Srećom, njegova pluća su se vratila u normalu tri dana nakon zahvata i pušten je kući u dobrom stanju.

Ipak, liječnicima nije jasno kako je zrak ostao toliko dugo zarobljen u skrotumu (to stanje se inače naziva – pneumoscrotum). Trajalo je to dvije godine što je po liječnicima ‘nenormalno puno vremena’.

Inače, pneumoscrotum je rijetko stanje u kojem zrak ostaje zarobljen u skrotumu. U medicinskoj literaturi opisano je samo 60 slučajeva. Budući da zrak ne može izaći kroz tjelesne otvore, ovakav poremećaj zahtijeva liječničku intervenciju, prenosi New York Post.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.