RANIJE NEGO INAČE Epidemija gripe već zahvatila Njemačku, više slučajeva nego prethodnih godina

RANIJE NEGO INAČE Epidemija gripe već zahvatila Njemačku, više slučajeva nego prethodnih godina

Foto: 

Gundula Vogel from Pixabay

D.H.

D.H.

Protekle sezone nije bilo uobičajenog vala

Val gripe već je zahvatio popriličan broj stanovništva u Njemačkoj, tvrde stručnjaci. Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), početak vala zabilježen je već krajem listopada. Kako navode njemački mediji kod pacijenata se provjeravaju različiti patogeni, poput rinovirusa, Sars-CoV-2 i gripe.

Stručnjaci su već prošli tjedan izvijestili da broj zaraženih od gripe raste.

‘Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci RKI-ju prijavljeno je više slučajeva gripe nego u pretpandemijskim godinama u ovo vrijeme’, navodi se u izvješću RKI-ja.

Vjerojatno se to temelji, među ostalim, i na preporuci od pandemije korone da se respiratorni simptomi trebaju testirati i na viruse gripe.

Pandemija utjecala na prijavljivanje slučajeva gripe u Njemačkoj

U proteklom tjednu prijavljeno je više od 2100 slučajeva gripe, a ukupno oko 8330 od početka sezone u listopadu, piše Fenix-magazin.

Posebno velik broj slučajeva stigao je iz Bavarske i Sjeverne Rajne-Vestfalije. Postoje i izvješća o 13 epidemija s najmanje pet slučajeva, primjerice u školama i vrtićima.

Prema RKI-ju, godišnji val gripe obično je počinjao u siječnju u godinama prije korone i trajao je tri do četiri mjeseca. Međutim, u protekle dvije godine pandemija i mjere poduzete za njezino suzbijanje značajno su promijenile uobičajeni tijek: 2020./21. nije bilo epidemije gripe u cijelom svijetu.

Ne razboli se svatko tko je zaražen

Ni u Njemačkoj 2021./22. nije bilo uobičajenog vala, broj zaraženih gripom porastao je tek nakon uskrsnih blagdana. Prema riječima stručnjaka tijek vala gripe nije moguće predvidjeti.

Prema RKI-ju, broj infekcija tijekom epidemije gripe procjenjuje se na od 5 do 20 posto stanovništva, što odgovara otprilike od 4 do 16 milijuna ljudi u Njemačkoj. Ne razboli se svatko tko je zaražen.

‘Broj umrlih može jako varirati u pojedinim valovima gripe, od nekoliko stotina do preko 25.000 u sezoni 2017/18’, napominje RKI.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.