REVOLUCIONARAN KORAK Brazilski znanstvenici napravili cjepivo protiv ovisnosti o kokainu

REVOLUCIONARAN KORAK Brazilski znanstvenici napravili cjepivo protiv ovisnosti o kokainu

Foto: 

Colin Davis / Unsplash

D.H.

D.H.

Čeka se njegovo odobrenje

Brazilski znanstvenici su predstavili novi lijek za ovisnost o kokainu i cracku, u obliku cjepiva poznatog kao ‘Calixcoca’. Riječ je o eksperimentalnom cjepivu, koje pokazuje obećavajuće rezultate u ispitivanjima na životinjama, stimulira imunološki sustav da blokira utjecaj kokaina i cracka na mozak te potencijalno prekida ciklus ovisnosti. Ovisnici koji primaju taj lijek više ne bi osjećali euforične učinke droge.

Psihijatar Frederico Garcia, koji je vodio tim na brazilskom Federalnom sveučilištu Minas Gerais odgovoran za cjepivo, istaknuo je da će to biti prvi put da se cjepivo koristi za liječenje ovisnosti o kokainu, ako ga odobre regulatorna tijela. Projekt je nedavno osigurao glavnu nagradu od 500.000 eura na dodjeli nagrada Euro Health Innovation za latinoameričku medicinu, koju sponzorira farmaceutska tvrtka Eurofarma.

Calixcoca djeluje tako da kod pacijenata stvara antitijela koja se vežu za molekule kokaina u krvotoku, čineći ih prevelikima da uđu u moždani centar za nagrađivanje, gdje kokain obično izaziva zadovoljstvo podizanjem razine dopamina. Za razliku od prethodnih pokušaja u Sjedinjenim Državama, gdje klinička ispitivanja nisu pokazala značajne rezultate, Calixcoca je pokazala učinkovitost u testiranju na životinjama i pokazala minimalne nuspojave. Istraživači su čak otkrili da cjepivo može zaštititi fetuse štakora od učinaka kokaina, što ukazuje na njegovu potencijalnu upotrebu u zaštiti nerođene djece trudnih ovisnica, piše Zimo.

Ipak nije univerzalan lijek za ovisnost

Cjepivo se trenutno nalazi u završnoj fazi ispitivanja, koja će uključivati i testiranje na ljudima.

Iako Calixcoca predstavlja značajan napredak u liječenju ovisnosti o teškim drogama, to ipak nije univerzalan lijek za sve. Njegova točna ciljna skupina bit će određena kliničkim ispitivanjima, a namijenjen je ovisnicima koji se oporavljaju od ovisnosti i koji nastoje održati apstinenciju. Trenutno ne postoji registrirani tretman za ovisnost o kokainu i cracku. Brazilsko cjepivo nudi dodatni alat za pomoć pacijentima u kritičnim fazama oporavka, poput prolaska kroz rehabilitaciju.

Za razliku od mnogih cjepiva, Calixcoca je sintetizirana pomoću laboratorijski dizajniranih kemijskih spojeva, čime se smanjuju troškovi proizvodnje i eliminira potreba za skladištenjem na hladnom. Važno je napomenuti da, iako cjepivo donosi nadu, ono neće biti jedno rješenje za sve. Njegov će učinak ovisiti o rezultatima kliničkih ispitivanja i pojedincima kojima treba pomoći.

Suočeni sa zastrašujućom statistikom koja otkriva da jedan od četiri redovita korisnika kokaina postane ovisan, pri čemu se samo jedan od četiri ovisnika uspješno oporavi od ovisnosti nakon pet godina liječenja, iščekivanje oko Calixcoce je veliko. Više od 3000 pojedinaca već se dobrovoljno prijavilo za sudjelovanje u nadolazećim kliničkim ispitivanjima, što odražava velike nade koje se polažu u to revolucionarno cjepivo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.