REVOLUCIONARNO: Amerikanci ženi presadili svinjski bubreg, bez posljedica

REVOLUCIONARNO: Amerikanci ženi presadili svinjski bubreg, bez posljedica

Foto: 

Pexels / Pixabay

D.H.

D.H.

Životinja je genetski modificirana kako čovjek ne bi njezin organ odmah odbacio

Amerikanci se hvale novim medicinskim uspjehom. U tijelo čovjeka uspjeli su transplantirati svinjski bubreg. Riječ je o prvoj takvom, uspješnoj transplantaciji na svijetu, revolucionarnom pothvatu.

Operacija je obavljena u New Yorku. Bubreg je izuzet iz genetski izmijenjene svinje na način da njezina tkiva više ne sadrže molekulu koja izaziva trenutačno odbacivanje organa kod ljudskog primatelja.

Zanimljivo je kako je transplantiran ženi u moždanoj komi na respiratoru. Odobrenje za operaciju dala je njezina obitelj, a to je znanstvenicima omogućilo da je održe na životu tijekom dvodnevne studije.

Riječ je o iskoraku koji bi mogao spasiti mnoge živote, budući da je ‘stvaranje’ ovakvih organa, praktično, bezgranično.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.