S mačkama u uredu smanjuje se stres

S mačkama u uredu smanjuje se stres

Foto: 

Gerhild Klinkow from Pixabay

D.H.

D.H.

Potvrdili znanstvenici

Evo jednostavnog japanskog rješenja za tjeskobne uredske radnike: mačke u uredu, za potpuno prirodan učinak ublažavanja stresa,.

Oni koji poznaju i vole mačke dobro znaju kako njihova prisutnost može omogućiti trenutni antistresni i prirodni antidepresivni učinak.

Otkrila je to i japanska tvrtka Ferray Corporation koja je “zaposlila” čak devet mačaka koje će se moći slobodno kretati uredom na veselje svojih ljudskih kolega.

Ova tvrtka za izradu web stranica i razvoj aplikacija sa sjedištem u Tokiju poduzela je ovu mjeru za ublažavanje stresa kako bi potaknula socijalizaciju i komunikaciju među zaposlenicima, istovremeno ih potičući da dovedu svog ljubimca u ured tijekom radnog vremena ili, ukoliko ga još nemaju, da udome mačku, a za što mogu računati na mjesečni ekonomski poticaj (28 eura) od tvrtke, prenosi Novi list.

Istraživanje koju je provelo Sveučilište Virginia Commonwealth već je naglasilo korisne učinke prisutnosti kućnih ljubimaca, poput pasa, na radnom mjestu, a čini se da ovo japansko iskustvo pruža valjanu praktičnu potvrdu i za mačke.

Unatoč neugodnostima koje uzrokuje prisutnost mačaka, a koje žvaču kablove, gase računala, grebu stolce i puštaju dlake, zaposlenici se ne čine nimalo nezadovoljnima ovom inicijativom.

Naprotiv, čini se da je usmjerena na stvaranje ugodne i poznate atmosfere, čineći mačke i odličnom temom za razgovor za uspostavljanje pozitivnih odnosa s kolegama. I na kraju, bitno je da… radi!

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.