SAD pokrenuo istragu protiv liječnice koja je obavila pobačaj silovanoj curici (10)

SAD pokrenuo istragu protiv liječnice koja je obavila pobačaj silovanoj curici (10)

Foto: 

Alexa from Pixabay

D.H.

D.H.

Djevojčica bila tri dana izvan šestog tjedna trudnoće

Američki državni tužitelj pokrenuo je istragu protiv liječnice iz Indiane koja je obavila pobačaj silovanoj 10-godišnjakinji.

“Jučer smo zaprimili obavijest državnog odvjetnika Todda Rokite o pokretanju istrage protiv Caitlin Bernard. Trenutno pregledavamo dokumente. Nije nam jasno kakva je priroda istrage i koje ovlasti ima Rokita pri njenom pokretanju”, rekla je Kathleen DeLaney, odvjetnica liječnice.

Glavni državni odvjetnik prethodno je najavio da će istražiti Bernard zbog mogućeg neprijavljivanja pobačaja i kršenja zakona o privatnosti pacijenata. Pokretanje istrage najnoviji je razvoj događaja koji je Bernard stavio u prvi plan nakon odluke Vrhovnog suda kojom se 24. lipnja poništila presuda Roe vs. Wade iz 1973. i ukinulo federalno pravo na abortus.

“Bernard je pružila pomoć 10-godišnjakinji nakon što je Ohio zabranio gotovo sve pobačaje nakon šestog tjedna trudnoće”, rekla je DeLaney za CNN ranije ovog mjeseca, dodajući da je djevojčica bila tri dana izvan šestog tjedna.

Postupak je proveden u Indiani unutar tjedan dana nakon presude Vrhovnog suda.

Prema zakonu te američke savezne države, pobačaj izvršen na osobi mlađoj od 16 godina mora se prijaviti državnom Odjelu za zdravstvo i Odjelu za brigu o djeci unutar tri dana nakon postupka.

Bernard je prijavila postupak Odjelu za zdravstvo Indiane 2. srpnja, odnosno dva dana nakon što je obavljen. CNN je kontaktirao Odjel za brigu o djeci u Indiani kako bi saznao je li liječnica prijavila pobačaj njihovom uredu. Za sada nije primio odgovor.

Bernard radi i predaje na Zdravstvenom sveučilištu u Indiani. Njezin poslodavac provjerio je cijeli slučaj i kazao da je Bernard pokazala punu suradnju i da je poštivala zakone o privatnosti.

Na kaznenom sudu u Ohiju se u ponedjeljak muškarac optužen za silovanje djevojčice Gerson Fuentes (27) izjasnio nevinim. 10-godišnjakinja ga je identificirala kao svog napadača, a jedan je detektiv svjedočio da je Fuentes priznao zločin policiji.

Bernard je u intervjuu u utorak rekla kako sada ljudi počinju shvaćati da zakon protiv pobačaja “zapravo nije ono što su mislili da jest”, budući da se trudnice stavljaju u situacije opasne po život.

“Čujemo priče diljem zemlje o ženama koje su u teškim okolnostima, komplikacijama u trudnoći ili traumatičnim situacijama i potrebna im je skrb za pobačaj, a ne mogu je dobiti. Stvari su mnogo gore nego što sam zamišljala”, kazala je Bernard.

“Znate, ovo će utjecati na našu sposobnost pružanja sigurnog pobačaja. To će utjecati na našu sposobnost da se pobrinemo za komplikacije u ranoj trudnoći koje bi mogle nekoga koštati života. To će utjecati na našu sposobnost da liječimo neplodnost, omogućimo kontracepciju. A popis se samo nastavlja”, dodala je, prenosi Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.