Slovenija Hrvatskoj posuđuje 40.950 doza Pfizera

Slovenija Hrvatskoj posuđuje 40.950 doza Pfizera

Foto: 

x3 / Pixabay

D.H.

D.H.

Hrvatske je od susjeda tražila posudbu od 40.000 doza

Slovenska Vlada je na dopisnoj sjednici odlučila posuditi Republici Hrvatskoj 40.950 cjepiva protiv covida.

Hrvatska je od Slovenije, kako se navodi u priopćenju slovenske Vlade, tražila posudbu 40.000 doza Pfizera.

Proteklih je tjedana, naime, došlo do povećane potražnje za cjepivom Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNtech, objavio je u nedjelju HZJZ.

Među razlozima navode da je to cjepivo u Hrvatskoj, uz Vaxzevria (Astra Zeneca), najčešće korišteno cjepivo protiv COVID-19 kojim je provedeno cijepljenje tijekom cijele 2021. godine. To se cjepivo ujedno koristi i za dovršetak cijepljenja kod osoba koje su započele cijepljenje Vaxzevria (Astra Zeneca) cjepivom te kao booster doza kod osoba cijepljenih i cjepivom Comirnaty i cjepivom Vaxzevria. Sada posljednjih tjedana pojačan je interes necijepljenih osoba koje među ostalim najčešće potražuju cjepivo Pfizera za provedbu cijepljenja.

“Obzirom se ovaj i sljedeći tjedan očekuje malo kašnjenje isporuke Pfizerova cjepiva od svega nekoliko dana te da će već u prvom tjednu prosinca ponovno početi dolaziti velike količine tog cjepiva protiv COVID-19, cjepiva će biti više nego dovoljno za sve, a cijepljenje se može odvijati bez zastoja. Valja napomenuti da su Pfizerovo i Modernino cjepivo oboje po vrsti mRNA cjepiva te da su podjednako učinkovita u pružanju zaštite od teških oblika bolesti COVID-19 i smrtnih ishoda te bolesti kod osoba koje su razvile zadovoljavajući imunološki odgovor nakon cijepljenja. Svih cjepiva ima dovoljno za nastavak provedbe cijepljenja protiv COVID-19”, kažu u HZJZ-u, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.