ŠOKANTAN SLUČAJ IZ VELIKE BRITANIJE Pacijentima na jetre ‘ugravirao’ svoje inicijale

ŠOKANTAN SLUČAJ IZ VELIKE BRITANIJE Pacijentima na jetre ‘ugravirao’ svoje inicijale

Foto: 

Marionbrun / Pixabay

D.H.

D.H.

Dobio je zabranu bavljenja liječničkim poslom

Liječniku iz Velike Britanije oduzeta je licenca, izbrisan je iz komore i ne može se više baviti liječničkim poslom nakon što je dvojici pacijenata tijekom operacije urezao svoje inicijale na njihove jetre. Ovi nezapamćeni incidenti dogodili su se u veljači i kolovozu 2013., kada je Simon Bramhall nakon završetka dvije operacije upotrijebio kirurški uređaj da ispiše svoje inicijale na transplantiranoj jetri.

Inicijale je otkrio drugi liječnik kada je organ koji je presadio Bramhall otkazao nakon otprilike tjedan dana.

Prema dokumentima britanske službe Tribunala za medicinsku praksu, poznatog kao MPTS, Bramhall je 2017. godine priznao krivnju i osuđen je po dvije točke optužnice uobičajenog napada. Kažnjen je s 10.000 funti (nešto više od 90.000 kuna) i osuđen na rad za opće dobro.

Bramhall je 2014. godine dao otkaz u bolnici kraljice Elizabete u Birminghamu, a u prosincu 2020. suspendiran je iz prakse na najmanje pet mjeseci, navodi CBS news.

Međutim, MPTS je pozvao Bramhalla na reviziju njegovog slučaja u prosincu 2020. Služba je pregledala dokaze u slučaju, uključujući izjave Bramhalla, u kojima je izjavio da je ‘glupo napravio trag na jetri’ i priznao da su njegovi postupci 2013. ‘bili glupi i potpuno pogrešni’, navodi se u dokumentima MPTS-a.

Bramhallov pravni savjetnik tvrdio je da ‘sposobnost bivšeg liječnika za praksu više nije narušena’ i ‘da se u ovom slučaju nikada nije radilo o njegovim kirurškim vještinama, već o nedostatku poštovanja gospodina Bramhalla prema dostojanstvu pacijenata’.

MPTS je ‘bio zadovoljan što ne postoji vidljiv rizik od ponavljanja’ incidenta. Naredba koja ga je suspendirala s prakse je opozvana.

Međutim, slučaj je ponovno predan MPTS-u, a tijekom saslušanja u ponedjeljak, služba je rekla da ‘prihvaća da nijednom pacijentu nije nanesena trajna fizička šteta’, ali da su Bramhallovi postupci jednom od njih nanijeli ‘značajnu emocionalnu štetu’.

Iako su rekli da je Bramhall bio ‘dobrog karaktera’, njegovo brisanje iz liječničkog registra bila je prikladna kazna i iako je pružio njegu koja je spasila živote, i dalje je ‘grubo narušavao dostojanstvo i autonomiju svojih pacijenata’.

Nakon saslušanja uvedena je trenutna suspenzija, ali Bramhall ima rok za žalbu od 28 dana, prenose 24 sata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.