U jednoj zemlji zabranili omiljenu vrstu dječjeg slatkiša zbog opasnosti po zdravlje

U jednoj zemlji zabranili omiljenu vrstu dječjeg slatkiša zbog opasnosti po zdravlje

Foto: 

Tania Van den Berghen from Pixabay

D.H.

D.H.

Tvrde da je kancerogena

Može li omiljena poslastica sajmova i dječjih festivala, šećerna vuna, izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ovog slatkiša.

Prošli tjedan južna država Tamil Nadu provela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost tvari koja uzrokuje rak, Rodamin B, u uzorcima poslanim na testiranje. Ranije ovog mjeseca savezni teritorij Pondišeri zabranio je ovaj slatkiš dok su druge države započele s testiranjem uzoraka.

Šećerna vuna, koju u Indiji nazivaju i buddi-ka-baal (staričina kosa), popularna je među djecom diljem svijeta. Najčešće se nalazi u ponudi zabavnih parkova, sajmova i drugih zabavnih mjesta koja posjećuju djeca, a vole je zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.

Međutim, neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini, piše BBC, prenosi Glas Istre.

P. Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da neki spojevi u šećernoj vuni ‘mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu’.

Njegov tim izvršio je pretres prodavača slatkiša na plaži prošli tjedan. Kumar je rekao da slatkiše, koji se prodaju u gradu, proizvode neovisni prodavači, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi otkrili prisutnost kemijskog spoja rodamina-B u uzorcima. Spoj daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojanje tekstila, kozmetike i tinte.

Studije su pokazale da ovaj spoj može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boju u prehrambenoj industriji.

Ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je u izjavi, pojašnjavajući odluku o zabrnai, da bi korištenje rodamina B u ‘pakiranju, uvozu, prodaji ili posluživanju hrane bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakon o standardima, 2006.’.

Po uzoru na Tamil Nadu susjedna država Andhra Pradesh također je navodno počela testirati uzorke slatkiša kako bi provjerila prisutnost kancerogena.

Ranije ovog tjedna novine New India Express izvijestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju također zalažu za zabranu šećerne vune.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.