UDAR GROMA Djevojčici stalo srce, otac je spasio zahvaljujući pjesmi ‘Stayin’ Alive’

UDAR GROMA Djevojčici stalo srce, otac je spasio zahvaljujući pjesmi ‘Stayin’ Alive’

Foto: 

Tanja-Denise Schantz from Pixabay

D.H.

D.H.

Brza reakcija

Djevojčica Ella (12) kojoj je prestalo kucati srce u subotu nakon udara groma usred nevremena u Arizoni, preživjela je zahvaljujući brzoj reakciji njezinog oca i pjesmi  ‘Stayin’ Alive’ koju izvodi grupa ‘Bee Gees’.

Kako prenosi Fenix Magazin, djevojčica se igrala s prijateljicom na kiši kad se dogodila nesreća. Otac Stephen Jorgensen je vidio što se dogodilo, bacio se na koljena pored kćeri i počeo s mjerama reanimacije.

Srećom po djevojčicu, njezin je otac završio medicinsku obuku u vojsci i bio je spreman za situacije opasne po život budući je bio u Iraku i Afganistanu.

Veteran je koristio ritam pjesme Bee Geesa ‘Stayin’ Alive’ kako bi oživio svoje dijete, prenosi New York Post. Pjesme od 120 otkucaja u minuti korisne su za stimuliranje CPR.

Masirajući srce i ritmu stihova pjesme, uspio je spasiti kćer. Međutim, trebala su mu tri pokušaja prije nego što je 12-godišnjakinja ponovno imala uredan rad srca. Dok je oživljavao svoju kćer, njegovi roditelji su zvali hitnu pomoć.

‘Dva puta je srce ponovno počelo kucati i dva puta je stajalo. Tek iz trećeg pokušaja je ponovno imalo uredan rad srca’, rekao je otac.

Naime, već je ranije istraživanje američkog Sveučilišta Illinois pokazalo kako hit 80-tih, pjesma Bee Geesa ‘Stayin’ alive’, može spasiti život onome tko doživi srčani udar, odnosno srce mu prestane kucati.

Srce je najbolje masirati u ritmu pjesme ‘Stayin’ alive’. Ritam pjesme odgovara brojki od 103 otkucaja u minuti što je blizu idealnom ritmu oživljavanja koji treba iznositi 100 otkucaja, objavilo je američko sveučilište.

‘Mislim da je ključ njezina spašavanja bilo to što je njezin otac shvatio da joj je srce stalo i uspio je izvesti učinkovitu oživljavanje i ponovno joj pokrenuti srce, što joj je doslovno spasilo život’, rekao je kirurg dr. Kevin Foster za Fox10.

Ella je odvezena u Medicinski centar Banner Thunderbird, a potom je prevezena u Medicinski centar Valleywise Health gdje se oporavlja ‘vrlo dobro’, rekao je dr. Kevin Foster, direktor Centra za opekline u Arizoni u Valleywise Healthu.

Ipak, još uvijek je malo nejasno je li djevojčicu direktno pogodio grom ili je olujni fenomen pogodio vrlo blizu djeteta. Njezina prijateljica s kojom se igrala nije ozlijeđena, a dijete koje je udario grom nije imalo vidljivih ozljeda osim nekoliko mjehurića od opeklina.

Ni sam veteran nije mogao sa sigurnošću reći jer je čuo samo glasan prasak i vidio jarku svjetlost. Nakon toga bio je fokusiran samo na spašavanje kćeri.

Niti djevojčica se nije mogla sjetiti događaja.

‘Kad smo izvadili cijevi za disanje i mama joj je to ponovno rekla, samo je pogledala mamu, zagrlila je i rekla: ‘Sada ću zauvijek imati cool priču’, rekao je otac.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.