Umjetna inteligencija uočila rak dojke koji je promaknuo liječnicima

Umjetna inteligencija uočila rak dojke koji je promaknuo liječnicima

Foto: 

Screenshot Youtube

D.H.

D.H.

Bio je velik tek 6 milimetara

U revolucionarnom ispitivanju koje je proveo bolnički trust britanskog Nacionalnog zdravstvenog sustava (NHS), alat s umjetnom inteligencijom nazvan Mia otkrio je sitne znakove raka dojke kod 11 žena koje su liječnici previdjeli. Mia je s britanskim liječnicima analizirala mamograme više od 10.000 žena, uspješno identificirajući sve simptomatske slučajeve i otkrivši dodatnih 11 koje liječnici nisu otkrili.

Rak u svojim ranim fazama može biti nevjerojatno malen i težak za otkriti. U bolnici NHS Grampian, Mia je otkrila tumore gotovo nevidljive golim okom. Barbara, jedna od pacijentica čiji je rak Mia označila, izrazila je zahvalnost na ranom otkrivanju, navodeći da je njezino liječenje bilo manje invazivno od liječenja članova obitelji koji su se ranije borili s tom bolešću. To nije veliki R, već vrlo malen, rekla je, prenosi Zimo.

Bez Mijine pomoći, Barbarin rak možda ne bi bio otkriven do njezine sljedeće rutinske mamografije tri godine kasnije, jer nije imala vidljive simptome. Budući da je njezin tumor od 6 mm uhvaćen tako rano, operirana je, ali joj je nakon operacije bilo potrebno samo pet dana radioterapije.

Prijateljica i dodatak

Mia, koju je razvila tvrtka Kheiron Medical, može se pohvaliti potencijalom smanjenja vremena čekanja rezultata s 14 dana na samo tri. Tijekom ispitivanja, svaku snimku pregledali su i Mia i čovjek, ali postoji nada da bi u budućnosti Mia mogla zamijeniti jednog radiologa, dvostruko smanjujući obim posla.

Dr. Gerald Lip, klinički direktor pregleda dojki u Škotskoj, vodio je projekt. Izjavio je da je 81 od 10.889 žena odustalo od pregleda putem tog AI alata. Mijina obuka na milijunima mamografija diljem svijeta, koja traje šest godina, naglašava važnost inkluzivnosti u razvoju umjetne inteligencije, kaže Sarah Kerruish, direktorica za strategiju Kheiron Medicala.

Dr. Lip je priznao mogućnost zamora i distrakcije među radiolozima, što dovodi do propuštene dijagnoze, ističući potrebu za inovativnim rješenjima kao što je Mia. Na Miju gleda kao na dopunu svojoj praksi, potencijalno oslobađajući vrijeme za više interakcije s pacijentima.

Međutim, Mia nije besprijekorna – označila je ciste koje su već identificirane u prethodnim skeniranjima i nije imala pristup povijesti pacijenata. Ispitivanje Mije nudi obećavajuće uvide, koje je neovisno potvrdilo Sveučilište u Aberdeenu, iako se čeka znanstvena recenzija rezultata.

Dr. Katharine Halliday, predsjednica britanskog Kraljevskog koledža radiologa, istaknula je bitnu ulogu kliničkih radiologa uz alate umjetne inteligencije.

Rezultati su ohrabrujući i pomažu u isticanju uzbudljivog potencijala umjetne inteligencije koji predstavlja za dijagnostiku. Nema sumnje da su klinički radiolozi u stvarnom životu neophodni i nezamjenjivi, ali klinički radiolog koji koristi uvide iz validiranih alata umjetne inteligencije sve će više biti ogromna snaga u skrbi za pacijenta, rekla je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.