VIDEO Predstavljen novi uređaj koji se postavlja u WC školjku i analizira urin korisnika

VIDEO Predstavljen novi uređaj koji se postavlja u WC školjku i analizira urin korisnika

Foto: 

Svyatoslav from Pixabay

D.H.

D.H.

Podatke šalje na mobitel

Tvrtka Withings je ovog tjedna na međunarodnom tehnološkom sajmu CES 2023 predstavila U-Scan, senzor koji se pričvršćuje na WC školjku i analizira urin korisnika svaki put pri obavljanju male nužde.

U-Scan će biti dostupan u Europi u prvoj polovici ove godine, a planira se i njegovo plasiranje na američko tržište, nakon što mu zeleno svjetlo za to da nadležna američka Agencija za hranu i lijekove, prenosi Zimo.

Svima je dobro poznato da se iz uzorka urina u medicinskim laboratorijima mogu dobiti važni podaci o našem zdravlju, primjerice jesmo li dehidrirani, postoji li trudnoća, postoji li infekcija u tijelu, a može se dobiti i naznake o zdravlju drugih organa u tijelu.

Tvrtka Withings je svoj proizvod osmislila oko nekih od tih biomarkera, a napravili su ga u dvije verzije. U prvoj verziji u U-Scan se stavlja uložak za praćenje informacija o prehrani i metabolizmu, mjerenjem razine ketona i vitamina C te testiranjem pH vrijednosti urina (nizak ili visok pH može biti povezan sa zdravljem bubrega i više).

U drugoj verziji riječ je o ulošku za žene koje žele bolje pratiti svoje menstrualne cikluse, mjerenjem valova LH ili luteinizirajućeg hormona. LH doseže vrhunac kada je ovulacija pred vratima i plodnost je vjerojatno najveća. Taj uložak isto tako ima i funkcionalnost onog prvog.

Iz Withingsa poručuju da uređaj najbolje radi ako ga se pričvrsti na prednji dio WC školjke, a to pak zahtjeva dozu ‘kreativnosti’ kod uriniranja muškaraca iz stojećeg položaja. Urin ulazi u mali otvor za prikupljanje, a senzor pritom razlikuje urin od druge vanjske tekućine, kao i urin različitih osoba. Urin se nakon toga premješta u ispitnu kapsulu, a po dovršetku analize, otpad se oslobađa iz uređaja i nestaje ispiranjem.

Rezultati analize se bežično (WiFi) šalju na mobitel korisnika i pohranjuju se u aplikaciji Health Mate tvrtke Withings.

Cijena U-Scana u Europi iznosi nemalih 500 eura, no treba upozoriti da taj uređaj nikako nije zamjena za medicinske laboratorije i redovne kontrole urina medicinskim putem.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.