Zastupnici EP-a traže da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju o temeljnim pravima

Zastupnici EP-a traže da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju o temeljnim pravima

Foto: 

Adina Voicu from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Izražava se i zabrinutost zbog znatnog povećanja financijskih sredstava za skupine koje se bore protiv prava na izbor, koji obuhvaća i i rodnu pripadnost diljem svijeta’

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu usvojio rezoluciju kojom traži da se u Povelju EU-a o temeljnim pravima doda i pravo na siguran i zakonit pobačaj. Među zemlje koje postavljaju praktične prepreke pobačaju navodi se i Hrvatska.

U rezoluciji za koju je glasalo 336 zastupnika, 163 bilo je protiv, a 39 suzdržanih, traži se da Vijeće EU doda seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zakonit pobačaj u Povelju EU o temeljnim pravima.

Prema priopćenju Europskog parlamenta, u tekstu rezolucije pozivaju se države članice da u potpunosti dekriminaliziraju pobačaj u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. te da uklone i suzbiju prepreke pobačaju.

Poljska i Malta pozivaju se da ukinu svoje zakone i druge mjere kojima se pobačaj zabranjuje i ograničava.

Zastupnici osuđuju činjenicu da u nekim državama članicama pobačaj odbijaju liječnici, a u nekim slučajevima cijele zdravstvene ustanove na temelju klauzule o „prizivu savijesti”, često u situacijama u kojima bi bilo kakvo kašnjenje ugrozilo život ili zdravlje pacijenta.

U tekstu se među državama članicama koje postavljaju praktične prepreke za izvođenje pobačaja navodi i Hrvatska.

Izražava se i zabrinutost zbog znatnog povećanja financijskih sredstava za skupine koje se bore protiv prava na izbor, koji obuhvaća i i rodnu pripadnost diljem svijeta, uključujući i u EU-u.

Rezolucijom se poziva Komisija da osigura da organizacije koje se bore protiv rodne ravnopravnosti i prava žena, uključujući reproduktivna prava, ne primaju financijska sredstva EU-a. Države članice i lokalne vlasti moraju povećati svoju potrošnju na programe i subvencije za usluge zdravstvene skrbi i planiranja obitelji.

U rezoluciji se kaže da bi države članice trebale staviti na raspologanje dostupne, sigurne i besplatne metode kontracepcije te savjetovanje o planiranju obitelji, te posebno paziti da su dobro obaviještene ranjive skupine. Žene koje žive u siromaštvu nerazmjerno su pogođene pravnim, financijskim, društvenim i praktičnim preprekama i ograničenjima pobačaja, kažu zastupnici, pozivajući države članice da uklone te prepreke.

HINA

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.