ZBOGOM BOOSTERIMA Japan razvija cjepivo protiv covida koje će vrijediti doživotno

ZBOGOM BOOSTERIMA Japan razvija cjepivo protiv covida koje će vrijediti doživotno

Foto: 

Mirkosajkov / Pixabay

D.H.

D.H.

Prekretnica na pomolu

Pred svijetom je treća godina borbe protiv koronavirusa, no dobra vijest stiže iz Tokija u Japanu – naime, ondje znanstvenici užurbano rade na revolucionarnom cjepivu koje će garantirati doživotnu učinkovitost, objavio je portal The Japan Times, prenosi Jutarnji list. Podsjetimo, postojeće vakcine zbog pada razine antitijela zahtijevaju ubrizgavanje pojačivača – tzv. booster doza – a novo cjepivo trebalo bi čovječanstvu donijeti veliki preokret – osim zdravstvene koristi, ono bi moglo dovesti i do značajnih financijskih ušteda – i to na globalnoj razini.

Michinori Kohara, professor emeritus s instituta Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science, početkom 2020. počeo je razmišljati o cjepivu koje bi, poput onoga za velike boginje, pomoglo iskorijeniti opasan koronavirus. Kohara je puna tri desetljeća obrađivao temu virusa vakcinije (vaccinia virus), koji je korišten upravo u cjepivu protiv velikih boginja, a koje je 1796. godine razvio britanski liječnik Edward Jenner. Njegova vakcina uspješno je iskorijenila zaraznu bolest, a posljednji poznati slučaj bio je pacijent iz Somalije 1977. godine.

Kohara je u travnju 2020. u suradnji s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika covida-19. Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji djeluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor.

Koharino revolucionarno cjepivo može proizvesti moćna neutralizirajuća antitijela tjedan dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu. A ako se dvije injekcije cjepiva prime u razmaku od tri tjedna, neutralizirajuća antitijela povećavaju se za čak deset puta. Cjepivo će vjerojatno biti učinkovito i protiv omikrona. Još jedna prednost je njegova sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

Eksperimenti na miševima s rekombinantnim virusom vakcinije u koji je kodiran visoko patogeni HA gen ptičje gripe pokazali su visoke razine antitijela koje su ostajale stabilne više od 20 mjeseci, što je gotovo prosječan životni vijek miša – svi cijepljeni miševi i 20 mjeseci nakon cijepljenja bili su živi, dok su oni necijepljeni uginuli.

– Ovo cjepivo može izazvati antitijela i stvoriti doživotni imunitet. Jedna injekcija zadržava svoju učinkovitost više od 20 mjeseci, a ne postoji drugo cjepivo koje može postići takve učinke – rekao je Michinori Kohara.

I istraživanja provedena na majmunima makakima također su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice – i to sedam dana nakon infekcije koronavirusom.

Japanski proizvođač lijekova Nobelpharma Co. planira provesti prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharina cjepiva do početka 2023. U studiji će sudjelovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preboljeli infekciju te one potpuno cijepljene. Ako se potvrde učinkovitost i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebala bi započeti odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegovo cjepivo izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u cjepivu protiv velikih boginja korišteni više od dva stoljeća i bili su sigurni. Podsjetimo, prije iskorjenjivanja velikih boginja 1980. godine, cjepivo se koristilo sve do 1976., a primili su ga gotovo svi ljudi rođeni prije 1976.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.