Znanstvenici napravili tetovažu koja će se moći koristiti kao uređaj za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata

Znanstvenici napravili tetovažu koja će se moći koristiti kao uređaj za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata

Foto: 

Felix from Pixabay

D.H.

D.H.

Elektronska tinta prikuplja podatke

Nosivi uređaji poput pametnih satova i narukvica sve se češće koriste u medicinske svrhe, kao uređaji koji prate otkucaje srca i različite aktivnosti i korisnike mogu upozoriti u slučaju nekakvih anomalija koje bi mogle značiti probleme s radom srca ili drugih zdravstvenih problema. Znanstvenici s južnokorejskog Naprednog instituta za znanost i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeonu također traže način na koji bi tehnologija mogla pomoći ljudima u praćenju zdravstvenog stanja i preventivnim upozorenjima kada se pojave znakovi opasnosti.

No umjesto pametnih satova, oni to pokušavaju napraviti s posebnim tetovažama korištenjem elektroničke tinte. Kako je za Reuters rekao voditelj projekta Steve Park, tinta je neinvazivna, a napravljena je od čestica na bazi galija, dok ugljikove nanocijevi ukrašene platinom pomažu u provođenju električne energije, osiguravajući istovremeno i trajnost te djeluju kao bioelektrode. Takva tetovaža ne može se skinuti niti trljanjem, što nije moguće samo s tekućim metalom, komentirao je Park.

Tinta koju je razvio njegov tim prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata poput otkucaja srca, glukoze i drugih, zahvaljujući kojima doktori mogu pratiti pacijente i reagirati na vrijeme.

Za početak, za očitavanje podataka potrebni su posebni biosenzori ili npr. uređaj za EKG koje je potrebno povezati s tom tintom, no znanstvenici već rade na verziji tinte koja bi mogla slati podatke bez takvih senzora. Naime, plan je u nju integrirati bežični čip koji bi direktno komunicirao s eksternim uređajima i senzorima na koje bi slao podatke, a mogli bi se postavljati u kuće ‘tetoviranih’ pacijenata i odmah upozoriti ako očitanja s tinte ukažu na potencijalne zdravstvene probleme, prenosi Zimo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.