45 minuta privatne fizikalne terapije stoji 200 kuna

45 minuta privatne fizikalne terapije stoji 200 kuna
D.H.

D.H.

“Desetak minuta medicinske masaže stoji 85 kuna”

U splitskom Kliničkom bolničkom centru tisuću i pol pacijenata na prvu fizikalnu terapiju u prosjeku čeka 118 dana. U Hrvatskoj na tu medicinsku uslugu čeka 14.710 bolesnika, prosječno 103 dana. Ukoliko i dočekaju red na fizikalnu terapiju, tretman kojeg dobiju najčešće nije dostatan da riješi njihov problem. Nastavak terapije teško se dobiva preko HZZO-a. Većina građana, ukoliko želi napredovati u oporavku, fizikalnu terapiju mora platiti sama.

S problemom nedostupne i nedostatne fizikalne terapije u Hrvatskoj se ne susreću samo oni koje bole križa ili su uganuli zglob. S tim problemom bore se i najteži invalidi kojima je potreban 24-satna skrb i njega uz fizikalnu terapiju u kući. Posljednjih godina ta se terapija uskraćuje i najpotrebitijima zbog različitih tumačenja HZZO-ovih pravilnika. U Hrvatskoj, štoviše, nije problem nedostatka fizioterapeuta. Prema broju stanovnika trebali bismo ih imati 304, a mi ih imamo 456. Najveći problem je što birokracija fizikalnu terapiju određuje isključivo temeljem medicinske dijagnoze, ne uvažavajući funkcionalni i socijalni status bolesnika.

Za one koji ne mogu čekati da im se država smiluje, a imaju novca, jedino što preostaje jest „kupiti“ fizukalnu terapiiju koju danas nude brojne privatne tvrtke koje pružaju različite medicinske usluge ili domovi za stare i nemoćne.

U privatnom aranžmanu prvi pregled bi vas stajao oko 200 kuna. Prosječno, 45 minuta fizioterapijske vježbe platit ćete prosječno 200 kuna, a pola sata 150 kuna. Ukoliko ugovorite paket s 10 tretmana sveukupno, dobit ćete 20-tak posto popusta. Fizioterapijski program – individualne vježbe, masaža, elektroterapija  u trajanju od sat vremena stajat će vas od 260 do 500 kuna.

Deset minuta medicinske masaže u privatnom aranžmanu stoji 85 kuna, a ukoliko ugovorite paket od 10 masaža po 45 minuta to ćete platiti oko 2.000 kuna.

Pola sata ručne limfne drenaže stoji oko 200 kuna. Tretman terapijskim laserom u trajanju od 20 minuta ili elektrostimulacija mišića stajat će vas prosječno 100 kuna. Privatni pružatelji ovih usluga nude i mogućnost najma uređaja, pa se tako TENS (električna neurostimulacija kroz kožu) može dobiti za 75 kuna dnevno, a „magnet“ (magnetoterapijski uređaj) za 85 kuna po danu.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.