AKADEMIK RADMAN O VJEČNOM ŽIVOTU: Radi se na tome da svi postanemo stogodišnjaci, to je moguće

AKADEMIK RADMAN O VJEČNOM ŽIVOTU: Radi se na tome da svi postanemo stogodišnjaci, to je moguće
D.H.

D.H.

On drži kako je uz pomoć specifičnih molekula moguće spriječiti aktivaciju bolesti

Postoji li mogućnost da ljudi u budućnosti žive vječno, kao što to priželjkuje američki milijunaš Bryan Johson? Ovu je temu komentirao ugledni domaći znanstvenik, genetičar i molekularni biolog, akademik Miroslav Radman, koji navodi da ne postoji ‘znanstveni razlog da se ne vjeruje u tu mogućnost’.

‘Što se tiče istraživanja u svijetu i kod nas ovdje, mislim da je realističan projekt da se najprije radi na tome da svi postanemo 100-godišnjaci. Stogodišnjaka ima svega četiri na sto tisuća ljudi. Nitko ne može predvidjeti budućeg 100-godišnjaka, nema mjerne jedinice s kojom se kaže – ovaj 50-godišnjak će biti 100-godišnjak ako ga ne zgazi auto. Taj projekt se čini meni realan, mi radimo na tome, da praktički svakog čovjeka pretvorimo u 100-godišnjaka. Što je atraktivno kod 100-godišnjaka, ne samo da žive dugo, nego da praktički nitko od 100-godišnjaka ne umire od kronične bolesti od kojih mi drugi umiremo’, rekao je Radman za RTL.

On drži kako je uz pomoć specifičnih molekula moguće spriječiti aktivaciju bolesti, genetski predodređenih da se jave nakon decenija latencije.

‘Kad bi to mogli odgoditi za 20, 30 godina, u tom slučaju bili bi svi 100-godišnjaci. To je meni realistično. Ovo drugo bi trebalo donijeti odluku da li eksperimentirati na kraju krajeva s ljudima. Dalje od 120 godina ne vidim drugog načina nego genetska modifikacija. Ne vjerujem da će hrana i prehrana to učiniti. To bi moglo djelovati do 120 godina, ali nakon 120 to bi moralo promijeniti jedan važan dio ljudske biološke mašinerije’, dodao je Radman.

Upitan je i bi li on osobno volio živjeti – vječno.

‘Jako bih to volio, moram priznati da sam dovoljno egoist i da za sebe mogu reći da to želim, ali u tom slučaju želim biti koristan svojim unucima, praunucima. Nadam se da ćete ponovno voditi intervju za 30 godina i to sa mnom’, zaključio je u razgovoru za RTL.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.