Sanitetski prijevoz od 150 do 500 kuna

Sanitetski prijevoz od 150 do 500 kuna
D.H.

D.H.

“Ako vaš liječnik ne potpiše nalog za besplatni, sanitetski prijevoz plaćate sami” 

Pravo na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje svaka osigurana osoba u Hrvatskoj koja je nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Svaka osoba koja ima zdravstveno osiguranja ima pravo na sanitetski prijevoz ali ga ostvaruje isključivo nalogom kojeg ispunjava odabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite. Ukoliko vaš liječnik ne odobri sanitetski prijevoz, primorani ste ga sami organizirati i platiti.

Sanitetski prijevoz, privatno, o vašem trošku danas nude gotovo svi privatni domovi za stare i nemoćne osobe te neke tvrtke specijalizirane za prijevoz. Njihova sanitetska vozila potpuno su i suvremeno opremljena, a uz vozača u pratnji bolesnika uvijek su medicinska sestra, odnosno tehničar, liječnik samo po potrebi.

Takav prijevoz u Zagrebu se može pronaći već po cijeni između 150 i 200 kuna, za područje grada, s tim da se čekanje pacijenta naplaćuje 80-tak kuna po satu. Cijena sanitetskog prijevoza kod privatnog pružatelja usluge u Puli, primjerice, iznosi 470 kuna, a čekanje po satu naplaćuje se još 100 kuna. U Dalmaciji takve usluge privatni prijevoznici također „cijene“ u prosjeku 500 kuna, a sat čekanja se plaća i do 200 kuna.

Zanimljivo, prema cjeniku Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije sanitetski prijevoz pacijenta od kuće do bolnice za područje grada Splita stoji 275 kuna, a do adrese u Podstrani, primjerice, 550 kuna. Od kuće, bolnice ili hotela do splitske Zračne luke, ukoliko niste ishodili nalog liječnika o besplatnom prijevozu, platit ćete 850 kuna, a primjerice iz Supetra na Braču do splitske bolnice, to će vas stajati 1.435 kuna. Ukoliko vas se vozi s Hvara, onda je to 1.100 kuna skuplje. Sanitetski prijevoz u aranžmanu splitsko-dalmatinskog Zavoda za hitnu medicinu od splitske bolnice do KBC Rebro u Zagrebu košta 4.510 kuna.

U Hrvatskoj postoji i tvrtka koja nudi uslugu zrakoplovnog sanitetskog prijevoza. Ona nema ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Cijena sanitetskih letova kreće se od 5.000 do 10.000 eura. Od Splita do Zagreba, primjerice, u jednom smjeru, sanitetski let ćete platiti 3.500 eura.

Ukoliko sanitetski prijevoz, bez obzira obavlja li se on na teret HZZO-a ili na teret vašeg kućnog budžeta, dogovorite putem nekog od županijskih Zavoda za hitnu medicinu, čekat ćete na red. Naime, županijski zavodi najprije obavljaju hitne prijevoze, a ukoliko bude vremena, onda obavljaju sanitetske.

Zanimljivo je i to da bez obzira što ste dobili uslugu prijevoza, u tom aranžmanu ne dobivate i uslugu prijenosa nepokretnog ili teže pokretnog bolesnika od njegova stana do vozila. Pacijenta morate sami unijeti u vozilo, jer vozač i tehničar za to – nisu plaćeni.

Posljednjih godina građani se sve više žale na neujednačene kriterije kod dodjele besplatnog sanitetskog prijevoza. Tako je bilo slučajeve da iz Splita pacijent dobije, putem naloga svog liječnika, besplatni sanitetski prijevoz do neke od zagrebačkih bolnica ali da liječnik u Zagrebu, nakon pregleda ili tretmana, odbije dati nalog za besplatni sanitetski prijevoz natrag do Splita. U tom slučaju su prijevoz pacijenti, odnosno njihove obitelji, moraju sami organizirati, a jedino što mogu jest HZZO-u uputiti prigovor na postupanje liječnika.

„Osigurana osoba nezadovoljna postupanjem doktora ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno njegovom ocjenom da nisu ispunjeni uvjeti za izdavanje naloga za sanitetski prijevoz, može zatražiti od HZZO-a provođenje kontrole ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj bi se utvrdile sve relevantne činjenice za ocjenu opravdanosti postupanja doktora ugovorne zdravstvene ustanove, a ujedno je u mogućnosti podnijeti zahtjev za naknadom troškova prijevoza o kojem će se odlučivati u upravnom postupku“, poručuju iz HZZO-u.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.