Alemka Markotić: Do sljedeće jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva

Alemka Markotić: Do sljedeće jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

Neće se ići na opciju cijepljenja svakih nekoliko mjeseci

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku Nove TV. Govorila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

– S visokim brojevima i gledajući što se događa u ostatku Europe, koja je nešto ranije počela s infekcijom omikronom, očekuju se i dodatni pritisci na bolnice, iznimno visok pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Možemo vidjeti što se događa u bolnici u Splitu gdje je, u toj regiji, najniža procijepljenost. Definitivno je pritisak na bolnice jako visok, nažalost i na jedinice intenzivnog liječenja – kazala je Markotić.

Na pitanje možemo li očekivati da ćemo se protiv korone morati cijepiti svakih nekoliko mjeseci, Markotić je odgovorila da ne bismo išli baš na tu opciju da se cijepimo svakih nekoliko mjeseci te istaknula kako se pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delta ili omikron varijanti virusa.

– Na globalnoj razini se raspravlja o budućim generacijama cjepiva – dodala je.

Iako proizvođači proizvode cjepivo za pojedinačne varijante, Markotić je kazala da se znanstvena zajednica ne slaže s tim u potpunosti jer će omikron vjerojatno proći dok cjepivo bude vani.

– Jučer smo imali na Europskoj komisiji ekspertnu skupinu o covid-varijantama i razgovor o budućim cjepivima. Raspravljalo se o cjepivima nove generacije koja bi trebala biti učinkovitija i djelovati na različite oblike virusa koji se mogu pojavit – istaknula je Marković.

Dodala je da je to težak zadatak.

– Treba predvidjeti što se može dogoditi te u obzir treba uzeti nove tehnologije jer će se do jeseni vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita – pojasnila je.

Na pitanje reporterke nazire li se kraj pandemije, poručila je da će se vidjeti što će biti sa omikronom.

– Zasad se širi nevjerojatnom brzinom i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen – rekla je te istaknula da većina cijepljenih s dvije ili tri doze lagano prolazi bolest.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.