ad
ad

ANTE FRANIĆ: Tražimo da Vlada donese odluku o poništenju postupka davanja koncesije za Žnjan

ANTE FRANIĆ: Tražimo da Vlada donese odluku o poništenju postupka davanja koncesije za Žnjan
D.H.

D.H.

 

-U HDZ-u su cijeli ovaj postupak planirali sakriti od javnosti dok ne prođu lokalni izbori-

Splitski SDP je više puta tražio da se Gradu  prebace ovlasti države i županije, među kojima je i upravljanje svojom obalom, odnosno pomorskim dobrom. Upravo o tom problemu, koji je najočitiji na Žnjanu, govorili su SDP-ovi kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnike, Ante Franić, Eleonora Mandić i Goran Kotur.

-HDZ-ov Andro Krstulović Opara priču o novom Žnjanu započeo je u listopadu 2017. godine rušenjem 27 nelegalnih, bespravnih objekata.
Nakon izbora projektnog rješenja Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića na Gradskom vijeću u prosincu 2018. g. usvojene su izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja Trstenik-Radoševac , te na posljetku i ishođenje lokacijske dozvole u siječnju 2021.g. za cijeli obuhvat plaže Žnjan.
Uz to što je sve navedeno plaćeno novcem iz gradskog proračuna, dodatnih 15 milijuna kuna potrošeno je na sadašnje privremeno rješenje.
Splićani četiri godine čekaju uređenje ove prašnjave pustopoljine koja će prema rezultatima pristiglih ponuda za dodjelu koncesije 218.322 m2 pripasti privatnoj firmi registriranoj sa 100 kn temeljnog kapitala.
22.01.2021. u elektroničkom oglasniku javne nabave raspisano je Javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru za uvalu Žnjan s rokom dostave dokumentacije od 60 dana.
Uvjeti i potrebna dokumentacija za javno nadmetanje bili su paušalni i neodređeni čime su pokazali apsolutnu nebrigu za dodjelu na upravljanje jednog od najvažnijih resursa Grada Splita, brinući se samo o tome kako će Država osigurati naplatu koncesijskih davanja, ali ne i rokove, dinamiku izgradnje javnih sadržaja, estetske, inovacijske, funkcionalne i ekološke dijelove projekta od interesa za Grad i građane.
Prijava na nadmetanje omogućena je tek otvorenim tvrtkama s 20 kn temeljnog kapitala i koji nemaju podataka o dosadašnjem poslovanju uz uvjet da poduzetnik samo učini izvjesnim kako će temeljem vizije i vlastitog znanja i iskustva moći ostvariti projekt prema predviđenim pokazateljima.
Vlada RH kao davatelj koncesije i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje provodi sam postupak dodjele koncesije odredili su da se najpovoljniji ponuditelj odabire jedino na temelju tri kriterija ekonomski najpovoljnije ponude.
Svaki od ta tri elemenata vrednuje se zasebno i u svakom od njih prema Zapisniku otvaranja javnih ponuda od 29.03.2021.g. privatna tvrtka ADRIATIC BOOKING j.d.o.o. dala je financijski bolju ponudu od gradske tvrtke Žnjan d.o.o.
-ponuđeni iznos stalnog dijela koncesijske naknade 5,10 prema 5 kn/m2 površine
-ponuđeni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade (postotak od prometa) 5% prema 3,3 %
s tim da u apsolutnom iznosu promjenjivog dijela koncesije privatna tvrtka nudi 330 mil kuna naspram 34,4 mil kuna gradske tvrtke, što znači da privatna tvrtka prema studiji gospodarske opravdanosti planira deset puta veći promet od gradske tvrtke Žnjan d.o.o., a samim tim i 10 puta veća davanja državi.
-i kao treći ekonomski kriterij ponuđeni iznos ukupnog investicijskog ulaganja prema studiji gospodarske isplativosti privatne tvrtke je 226.2 milijuna kuna prema 225.6 milijuna kuna gradske tvrtke.

Prema navedenim podacima ponuda privatna tvrtka ADRIATIC BOOKING j.d.o.o. dala je financijski bolju ponudu i po svemu sudeći Grad Split nakon svih potrošenih novaca u rušenje bespravnih objekata i pripreme dokumentacije te 15 milijuna kuna na sadašnje privremeno rješenje, izgubiti upravljanje Žnjanom i to na 40 godina.
HDZ-ov direktor tvrtke Žnjan d.o.o. Ante Šunjić hvalio se da su nakon 3,5 godina pripreme dokumentacije uspješno izvršili prijavu na javno nadmetanje, dok privatni j.d.o.o. je tu istu dokumentaciju pripremio za manje od 60 dana i predao financijski bolju ponudu s bankovnim garancijama.
HDZ-ova vlast od premijera Plenkovića i ministra Butkovića do dalmatinskih podanika Opare, Bobana i Mihanovića još jednom su pokazali nebrigu i nesposobnost da u Splitu provedu bilo koji ozbiljan projekt u interesu za grad Split.
Umjesto da se bori za investicije i projekte koji će pokrenuti Split, HDZ-ov Mihanović izvodi cirkuse po gradu u Renaultu 4 s ministrom Butkovićem i vjerojatno ni sam ne shvaća da se oni iz Vlade rugaju s njim, ali nažalost i sa Splitom.
Pozivam sve građane Splita da zaustavimo ovo HDZ-ovo upravljanje splitskim plažama iz Zagreba i kao novi gradonačelnik inzistirat ću da Grad Split sam upravlja svojim pomorskim dobrom, a ne da koncesiju traži od države.
Također tražim od Vlade RH da bez odgode donese odluku o poništenju postupka davanja koncesije za Žnjan koji je Splitski i takav mora ostati zbog javnog interesa, interesa svih Splićana.
Tražimo prenošenje ovlasti za davanje koncesije s županije i države na grad Split, što nam omogućava odredba članka 21. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
U HDZ-u su cijeli ovaj postupak planirali sakriti od javnosti dok ne prođu lokalni izbori, svjesno kršeći odredbe članka 36. stavka 7. Zakona o koncesijama kojim je propisan rok od 30 dana za donošenje odluke o davanju koncesije računajući od dana kada je istekao rok za dostavu ponuda, poručuje Ante Franić.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.