BEROŠ: Nisam se čuo s Čavajdom. Osjećam se prozvano, ali ne i odgovorno

BEROŠ: Nisam se čuo s Čavajdom. Osjećam se prozvano, ali ne i odgovorno

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Nije pročitao pismo

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je ekskluzivan intervju za RTL Danas. Otkrio je osjeća li se odgovornim za slučaj Mirele Čavajde i planira li uopće išta mijenjati.

Mirela Čavajda obratila se bolnici u Petrovoj, odbili su je. Kažu kako joj ne mogu pružiti odgovarajuću skrb sukladno odluci. Beroš je komentirao je li to poraz našeg zdravstvenog sustava.

‘Prema mojim informacijama pacijentica nije odbijena. Hrvatski zdravstveni sustav kao i svakom drugom pacijentu u ovom trenutku nudi maksimalno što može. Odbijena je možda njena želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, no moram dodati da se taj način u RH ne radi. U ovom trenutku ga ne može izvršiti u Hrvatskoj, no u Hrvatskoj završetak trudnoće u ovakvim slučajevima kada je drugostupanjska komisija dala pravorijek može se dovršiti. Kada je riječ o Europi, sve zemlje ne vrše taj zahvat. On je uobičajen u Velikoj Britaniji i Francuskoj, diljem Europe nije’, kazao je.

‘Jučer sam uputio dopis Hrvatskom društvu za perinatalnu medicinu da dostave stručno mišljenje koje administracija ne može dati i preporuke kao i protokol o postupanju u slučajevima medicinski indiciranog prekida trudnoće iznad 22 tjedna u skladu s hrvatskim zakonima. Diljem Europe se ovaj postupak ne provodi standardizirano, provodi se u Sloveniji za čitavo ovo područje. To je činjenica i odbio bih tvrdnju da je odbijen prekid trudnoće sukladno odluci drugostupanjske komisije. On je predložen na određeni način koji se u ovom trenutku prema stručnim i zakonskim određenjima vrši u RH’, kazao je.

‘Pitao sam svoje stručne službe da li se čuti s njom, moja ideja je bila da se čujem. U ovom trenutku sam više ministar nego čovjek i moram brinuti o zdravstvenom sustavu’, kazao je.

Na pitanje hoće li je nazvati, kazao je da neće samo on prosuditi o tome.

‘Djelujem kao ministar. Ne znam postoje li elementi koje bi mi u komunikaciji mogli rasvijetliti’, kazao je Beroš.

Kazao je i da nije imao vremena pročitati njeno pismo.

‘Ja ne mogu čitati novine, bavim se ozbiljnim poslom. Bio sam na sjednici Vlade, pa u Saboru, čestitao sam sestrama i medicinskim tehničarima ovaj dan’, kazao je.

Čavajda je u pismo napisala da se osjeća izdano od strane sustava. Beroš je komentirao osjeća li se prozvano.

‘Osjećam, ali se ne osjećam odgovoran jer je postupano u njenom slučaju u RH u nekoliko zdravstvenih ustanova na nekoliko nivoa odlučivanja, donesen je pravorijek drugostupanjske komisije. U ovom trenutku ne razmišljam o ostavci, čak naprotiv, na osnovu ovih iskustava za koje bi volio da se nisu dogodili, moramo i da mi je zadatak unaprjeđivati sustav’, kazao je.

Beroš je kazao i da ima potporu premijera.

‘Pitanje moje odgovornosti je stalno otvoreno i premijer ima u svakom trenutku procijeniti da li ja dobro radim svoj posao ili ne. U konkretnom slučaju imamo zakonsko utemeljenje, medicinsku struku koja nije rezultat rada u mom dvogodišnjem mandatu, nego desetljeća naslijeđenih odnosa koje nastojim kao ministar unaprjeđivati aktivno’, kazao je.

Kazao je i da ako mu se bilo što može imputirati, da to može eventualno biti neadekvatno funkcioniranje sustava.

‘Guranje problema pod tepih, moja administracija zna da to nije tako. Kad se ovakav problem izrodi, nastojim promptno reagirati. Neću spominjati dopis i ostala postupanja, ali možete biti sigurni da će čitav zdravstveni sustav naučiti na osnovu ovog iskustva za koje bi volio da se nije dogodio’, kazao je Beroš.

Na pitanje hoće li se mijenjati zakon o pobačaju, Beroš je kazao da je zakon ustavan i da omogućava ženama pravo i slobodnu na odlučivanje.

Komentirao je i zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda da zakon treba mijenjati.

‘Ustavni sud je dao nalog Saboru i vjerujem da će se to realizirati. Nisam zakonodavac niti mogu u ulozi ministra odlučivati o rokovima izrade novih zakona. U ovom trenutku ovaj zakon koji je iz nekih ranih vremena, ali niti je pretjerano liberalan, niti je restriktivan, omogućava ženama pravo na ostvarivanje svojih promišljanja o trudnoći. Siguran sam da će Sabor sve napraviti adekvatno’, kazao je.

S obzirom da ministarstvo mora predložiti zakon, ministar Beroš je kazao da kad dobiju nalog da će dati stručnu podlogu za zakon.

‘Sve ovisi o odluci Vlade, Sabora, svih ostalih. Do kraja ovog mandata načelno možda će i biti, ali ne mogu o tome s pozicije ministra zdravstva sam govoriti’, kazao je Beroš.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.