BUDITE OPREZNI DOK ŠETATE ŠUMAMA Hrvatska se još uvijek ‘bori’ s minama

BUDITE OPREZNI DOK ŠETATE ŠUMAMA Hrvatska se još uvijek ‘bori’ s minama

Foto: 

HCR

D.H.

D.H.

U Srednjoj Dalmaciji pod minama je još uvijek 19,2 četvorna kilometra, uglavnom na prostoru Vrlike

Jesenske šetnje prirodom u Hrvatskoj rezultirale su povećanim brojem dojava o pronalasku zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Građani ih nalaze diljem Hrvatske, a problem je što ih se pronalazi na prostorima koji nisu označeni kao minsko sumnjivi.

Policija poziva građane na oprez, budući da će se Hrvatska s minsko-eksplozivnim bremenom Domovinskog rata nositi još godinama.

Samo na području Splitsko-dalmatinske županije još uvijek je 19,2 kilometra četvorna minski sumnjivog područja. Riječ je o prostoru koji je u 99% slučajeva pod šumom, a u Srednjoj Dalmaciji najviše nerazminiranog prostora nalazi se na području Vrlike.

Ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji planira se razminirati i po pitanju mina izvidjeti 1,3 četvorna kilometra prostora. Na području cijele Hrvatske takvi poslovi planirani su u 27 jedinica lokalne samouprave. Za poslove razminiranja Hrvatska je ove godine planirala utrošiti 210 milijuna kuna.

Od 1991. do 2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1.375 minskih incidenata i nesreća u kojima je stradalo 2.009 ljudi. Poginule su 523 osoba.

Lani je poginuo jedan, a 2019. godine dvoje građana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.