Capak o porastu novozaraženih koronavirusom: ‘Ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati’

Capak o porastu novozaraženih koronavirusom: ‘Ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati’

Foto: 

Tom from Pixabay

D.H.

D.H.

Zasad ne uvode nikakve nove mjere

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je za N1 novi porast broja oboljelih od koronavirusa. Rekao je pritom kako je u Hrvatskoj epidemiološka situacija stabilna.

‘Od početka kolovoza broj je novootkrivenih slučajeva nešto narastao, ali to nisu još uvije zabrinjavajuće brojke. Hospitalizacije, iako rastu, ne rastu tako bitno.

U svijetu cirkuliraju tri nova soja koji imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen bilo preboljenjem bilo cijepljenjem.  Zato u čitavom svijetu vidimo porast, ali taj porast još uvijek nije zabrinjavajući i mi pažljivo pratimo situaciju’, rekao je.

Otkrio da se za sada ne uvode nikakve nove mjere.

‘Pratimo što se u svijetu i u Europi događa i, ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati’, tvrdi Capak.

Dodao je da imamo novo cjepivo.

‘To je strahovito bitno. Mi smo 18. rujna počeli s cijepljenjem s novo-varijantnim Pfizerovim cjepivom. Ono je dostupno i preporučujemo da se rizične skupine cijepe, prije svega one starije od 65 godina i kronični bolesnici. Ima ga dovoljno, stoga će se moći cijepiti i svi oni drugi koji žele’, poručio je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.