Čovjek košta 1,4 milijuna eura!?

Čovjek košta 1,4 milijuna eura!?
D.H.

D.H.

“Najtraženiji organi na crvenom tržištu su bubreg, jetra, srce, pluća i gušterača”

Bubreg, jetra, srce, pluća, gušterača, najtraženiji su i najprodavaniji organi na takozvanom „crvenom“ ilegalnom svjetskom tržištu koje godišnje generira od 840 milijuna do 1,7 milijuna dolara prometa. Pokazuje to izvješće  Global Financial Integrityja. Prema podacima kojima oni raspolažu, na internetu se vrijednost svih organa prosječnog odraslog čovjeka kreću oko milijun i 400 tisuća eura. Na svijetu se preko milijun ljudi nalazi na listama čekanja za transplantaciju organa, a očito je kako je potražnja za zdravim organima sve veća, zbog čega cvjeta ilegalno tržište diljem svijeta.

Nije tajna kako se i u ovom dijelu Europe bubrezi ilegalno prodaju putem oglasa. Najrazvijenije “crveno” tržište organima je ono u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Tamo se, primjerice bubreg, traži i prodaje po cijeni od 240.000 do 400.000 kuna. U Izraelu, primjerice, taj isti organ primalac će platiti 700.000 kuna, a u Kini 35.000 kuna. Ilegalna preprodaja organa čini od pet do deset posto svih transplantacija bubrega diljem svijeta.

Najskuplji organ na tržištu je srce. Njegova cijena  kreće se od 600.000 do 13 milijuna eura, dok 300.000 eura stoje oba plućna krila. Najniža je cijena ligamenata i zglobova – 6.000 eura.

Prema nadležnim svjetskim organima, tipičan je donor muškarac star 28,9 godina s godišnjim prihodom manjim od 3.200 kuna, dok je tipičan primatelj organa s crnog tržišta muškarac star 48,1 godinu s godišnjim prihodom od 350 tisuća kuna.

Najveća ilegalna tržišta organa proširila su se iz područja Azije na dijelove Bliskog istoka, istočne Europe, Južne Afrike, Latinske Amerike i SAD-a. Čak se i na eBayu pojavljuju oglasi za prodaju organa. Trgovci organima u Kini oglašavaju svoje usluge pod parolom “Donirajte svoj bubreg, kupite novi iPad!”.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.