ad
ad

DIANA: Princeza srca

DIANA: Princeza srca
D.H.

D.H.

 

 

-1. srpnja napunila bi 60 godina-

 

Prošlo je dvadeset i četiri godine od smrti princeze Diane, no ona ostaje, velika i neiscrpna inspiracija. Ove godine, da je poživjela, 01. srpnja napunila bi 60 godina. Ona je vječna enigma, ali i inspiracija.
Kažu da je bila najfotografiranija žena na svijetu, ali svojim načinom života, pojavom i titulom materijalnu egzistenciju omogućila je novinarima širom svijeta. Njezine fotografije vrijedile su pravo bogatstvo.

Tko je bila Diana? Naivna glupača ili manipulatorica, sretna žena koja je za razliku od nas drugih pronašla svog princa iz bajke ili nesretna figura u kraljevskoj obitelji koja im je poslužila kao inkubator da rodi nasljednika i njegovu zamjenu.
Svi koji su gledali „Krunu“ serijal o kraljevskoj obitelji, u četvrtoj sezoni napokon dolazimo do princeze Diane. Baš tu se javnost podijelila. Veliki broj gledatelja kao i Kraljevska obitelj, smatraju da je princeza od Walesa nepravedno prikazana kao glupača koja je stalno bila depresivna i nestabilna. Osobno smatram da nije bila sretna, da nije nepravedno prikazana depresivnom, ali isto tako smatram da nije bila glupača, a ni nestabilna. Mišljenja sam da je kao devetnaestgodišnja djevojka koja ulazi u Kraljevsku obitelj, gdje je svaki korak propisan nekim nepisanim zakonom, došla vrlo nepripremljena i trebalo joj je vremena da pohvata konce i počne razumijevati dvoličnost obitelji kojom postaje udajom. Morala je brzo učiti o svim dvorskim intrigama. Neki su mišljenja da baš i nije bila tako naivna, da je znala u što se upušta i da je samo glumatala. Ako je i znala jedan mali dio, sigurno nije ni slutila razmjere dvorskih intriga, spletki i dvoličnosti.

Gledajući „Krunu“ došla sam do zaključka da im je smetala dok je bila neiskusna i naivana, ali kako je brzo svojom spontanošću i ponašanjem stekla naklonost puka tek su je tada zamrzili. Iz njihove perspektive nitko ne smije zasjeniti princa Charlesa, a još manje kraljicu Elizabetu II, upravo to je pošlo za rukom Diani.
Dok u „Kruni“ i drugim filmovima, kojima je prikazivanje njezinog lika prepušteno scenaristima ili Tvrtki, kako Meghan i Harry nazivaju kraljevsku obitelj, najvjerodostojnija je audio snimka same princeze Diane koju je snimila 1991., za potrebe pisanja vlastite autobiografije. U njezinom glasu može se osjetiti tuga i nezadovoljstvo žene koja je neshvaćena, nevoljena i iskorištena.

Dok je svijet, na njihovom vjenčanju, gledao vrhunsku bajku, Diana je gledala u nevjernog princa Charlesa, potpuno svjesna činjenice da je već tada ljubovao s Camillom Parker Bowles. Koliko god se borila za svog supruga, nije znala i nije željela podilaziti njegovom egu, tražila je samo ravnopravnost, ljubav i poštovanje.
Bila je omiljena članica britanske kraljevske obitelji, svojom pojavom i ponašanjem unijela je mnogobrojne promjene u obitelj kojoj je tradicija oduvijek bila iznad svega, ona je obitelj modernizirala, a neki idu toliko daleko da tvrde da bi do danas i nestala da nije bilo Diane. Diana je bila ikona stila, princeza koja je putovala svijetom, ali i majka koja je protresla temelje monarhije liberalnim i modernim pristupom u odgoju svojih sinova, aktivna humanitarka, progonjena duša koja se borila s vlastitim demonima.

Završit ću ovaj članak jednom Dianinom izjavom: “Budite ljubazni i imajte najbolje namjere, bez očekivanja nagrade, ali budite sigurni da će vam se jednog dana ta ljubav i dobrota vratiti”.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.