Dubrovnik ostao bez jedine mikrobiologinje jer je otišla raditi u inozemstvo

Dubrovnik ostao bez jedine mikrobiologinje jer je otišla raditi u inozemstvo

Foto: 

Michal Jarmoluk / Pixabay

D.H.

D.H.

Na natječaj se nitko nije javio

Prošle je godine Hrvatsku napustilo najviše liječnika od ulaska u Europsku uniju, njih 154. Interes za, primjerice, specijalizaciju iz hitne medicine nedovoljan je i na pojedine natječaje nitko se ne javlja. Nedostaje i patologa, radiologa, a bolnica u Dubrovniku ostala je bez zadnjeg mikrobiologa.

Dubrovnik je ove godine ostao bez jedine mikrobiologinje jer je otišla raditi u inozemstvo. Kratkoročeno rješenje je dolazak kolega iz drugih zavoda, a tek za dvije godine dolazi im specijalizantica – donosi HRT.

– Sve se radi kao što se radilo i dosad tako da za sada nema nikakvih ograničenja. Mi smo već bili raspisali natječaj za mikrobiologa. Ponudili smo i stan za korištenje i nitko se nije javio. I dalje ćemo pokušavati, probat ćemo i negdje iz inozemstva, ako je moguće da netko dođe – izjavio je epidemiolog Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

O radu mikrobiologa ovisi i dubrovačka bolnica.

– Sam proces liječenja je prilično ili potpuno ugrožen ukoliko ta služba ne funkcionira u realnom vremenu na realnom području – tvrdi Stjepan Đuričić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u OB Dubrovni

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.