Edukacija studenata o oživljavanju

Edukacija studenata o oživljavanju
D.H.

D.H.

Suradnja KBC-a Split i Filozofskog fakulteta

U suradnji Kliničkog bolničkog centra Split i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 23. svibnja 2023. započela je edukacija studenata o uživljavanju.
Voditelji edukacije su ravnatelj splitskog KBC-a prof. dr. sc. Julije Meštrović, bolnički liječnici Ivan Brdar, dr. med. i Tatjana Ćatipović dr. med. te profesorica dr. sc. Mila Bulić, članica Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja Filozofskog fakulteta u Splitu.

Prvih dvadesetak studentica završne godine Učiteljskog studija naučile su, u teoriji i praksi, kako pružiti prvu pomoć te koji je ispravan slijed postupka osnovnog održavanja života.

„Početno oživljavanje koje se provodi do dolaska hitne pomoći spašava život. Stoga je iznimno važno da što veći broj naših sugrađana ovlada tehnikom reanimacije. KBC Split preuzeo je inicijativu i počeo provoditi edukacije o oživljavanju, a u posebnom fokusu su nam djeca. Naši bolnički liječnici obilaze škole kako bi djecu naučili pružiti prvu pomoć svojim vršnjacima, a sada obučavamo i buduće učiteljice. Izvrstan je ovo primjer multisektorske suradnje zdravstva i obrazovanja“, kazao je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a.

Profesorica na Filozofskom fakultetu dr. sc. Mila Bulić zadovoljna je što će studentice s ovim znanjem i životno važnim iskustvom ići u razred među djecu. „I učenici i učitelji trebaju znati kako ispravno postupati ukoliko se u školi dogodi bilo kakva nesreća jer su oni prvi koji mogu i trebaju pomoći“.

S njom se slaže i studentica Andrea Sentić koja kaže da nije neuobičajeno da se u školi dogode neke ozljede jer su djeca zaigrana, stoga ovu poduku smatra dragocjenom. „Postupak oživljavanja nije kompliciran, ali je fizički naporan. Važno je da nas je što više koji znamo ove tehnike. Sigurno ću djecu koja mi na nastavi budu povjerena učiti ovim osnovama već od prvog razreda osnovne škole“.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.