EU kupuje cjepivo i lijekove protiv majmunskih boginja

EU kupuje cjepivo i lijekove protiv majmunskih boginja

Foto: 

Alexandra_Koch from Pixabay

D.H.

D.H.

Od početka svibnja 200 potvrđenih slučajeva infekcije u 19 zemalja

Europska unija odlučila se za kupnju cjepiva i antivirusnih tableta za borbu protiv majmunskih boginja, virusa koji je endemski u Africi i obično rijedak na drugim mjestima, izjavio je koordinator za cjepiva Švedske Richard Bergstrom.

‘Nakon nekoliko sastanaka odlučeno je da ćemo kupiti i cjepivo i antivirusne lijekove’, naveo je, prenosi Al Jazeera.

Kako je priopćeno, EU će kupiti cjepivo Imvanex kompanije Bavarian Nordic i antivirusne tablete Tecovirimat kompanije Siga Technologies, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Bergstrom je rekao da EU još nije potpisala ugovor ni s jednom firmom, ali da će to ubrzo uraditi.

‘Trebali bismo imati gotov ugovor za sedam dana i možda neke ograničene isporuke u lipnju’, naveo je on.

Imvanex je cjepivo protiv malih boginja, koje su slične majmunskim boginjama.

Zdravstveni stručnjaci širom svijeta su od početka svibnja pratili više od 200 sumnjivih i potvrđenih slučajeva obično blage virusne infekcije u 19 zemalja.

Varijanta majmunskih boginja povezana s trenutnom epidemijom ima stopu smrtnosti od oko jedan posto, a do sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.