Evo kako se radi kućni test na koronu – osjetljivost je 98 posto

Evo kako se radi kućni test na koronu – osjetljivost je 98 posto

Foto: 

John Cameron / Unsplash

D.H.

D.H.

Cijene im se kreću od 30 do 40 kuna

S obzirom na velik broj slučajeva zaraze korona virusom i gužve na punktovima za testiranje, brzi kućni testovi postali su sve traženiji. Ako sumnjate da imate koronu, testirati se možete kućnim testovima putem nosa ili kroz slinu, a cijena im se kreće u rasponu od 30 do 40 kuna. Svakako valja napomenuti da cijena testa ovisi o tome u kojoj ga ljekarni kupujete, pa ćete ga u nekima dobiti za višu, a negdje za nižu cijenu.

Najčešći brzi test za samotestiranje koji se prodaje u ljekarnama je Boson i on stoji oko 33 kune. Idući je FlowFlex koji ima istu cijenu, pišu 24 sata.

Također, postoji i brzi kućni test na slinu – Beright COVID-19 Antigen Rapid i on je nešto skuplji pa stoji 40 kuna.

Ako se ćete se testirati testom na slinu, primjena je nešto drugačija, ali manje neugodna. Odlučite li se testirate ovim testom, prvo se morate duboko zakašljati 3-5 puta. Zatim treba lagano ispljunuti uzorak sline u lijevak. Slina bi trebala doseći visinu linije razmjera.

Nakon toga treba otvoriti pakiranje pufera za i dodati cijeli sadržaj pufera u epruvetu s uzorkom sline. Pričvrstite čep na epruvetu i onda je lagano stisnite 10-15 puta da biste dobro pomiješali.

Izvadite test pločicu iz zatvorene vrećice i započnite testiranje u roku od sat vremena. Najbolje rezultate ćete dobiti ukoliko testiranje obavite odmah nakon otvaranja vrećice. Test pločicu postavite na ravnu površinu, a zatim dodajte 2 kapi otopine iz epruvete u otvor za uzorak testnog uređaja. Očitajte rezultat nakon 15 minuta (nemojte očitavati rezultate nakon 20 minuta).

U kutijici za testiranje putem sluznice nosa dolazi sve potrebno za testiranje i jednostavne upute. U jednoj vrećici su epruvetica i tekućina s reagensom i nju morate pretočiti u epruveticu i paziti da je ne prolijete.

Uzimanje brisa kroz nos je najneugodniji dio cijelog procesa i slično je uzimanju testova na koronu na bilo kojem od punktova. Naime, trebate gurnuti štapić samo dok ne osjetite da vas je ‘zaškakljao’ ili vam zasuzi oko. Odnosno, kako je istaknuo Jakov Radošević iz Medike, test se uzima na 2 do 2,5 centimetra na početku nosa.

Taj bris se potom stavlja u epruveticu i dobro protrlja u tekućini koja se treba potom dobro promućkati.

Tekućina se potom treba izliti (tri kapi) u označeni dio na pločici koja izgleda slično testovima za trudnoću i 20-ak minuta kasnije trebali bi vidjeti rezultat.

Takvi testovi ne služe kao potvrda da nemate koronu, već da se sami uvjerite imate li koronu, ako na to sumnjate. Ako je pozitivan rezultat, vaš liječnik opće prakse vas može poslati na PCR test ili staviti u samoizolaciju.

– Ovi testovi imaju preko 98 posto osjetljivosti i njihov rezultat je definitivno pouzdan – napomenuo je Radošević.

– Krivo je razmišljanje da ovi testovi nisu pouzdani. Sve ovisi o tome kako se uzme uzorak kao i jeste li ili niste cijepljeni. Treba se držati pravila, a također valja napomenuti da u svakom trenutku zaraznosti nije ista količina antitijela pa tako i rezultat ovisi o tome u kojem periodu zaraznosti se testirate – dodao je.

Iako je zbog velikog broja slučajeva i potrošnja brzih antigenskih testova nešto veća, Radošević tvrdi kako neće doći do nestašice, javljaju 24 sata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.