Evo kakvo je stvarno materijalno-kadrovsko stanje Hitne pomoći na području Splita

Evo kakvo je stvarno materijalno-kadrovsko stanje Hitne pomoći na području Splita

Foto: 

Hitna 194 / Facebook

D.H.

D.H.

Dnevno stigne 150 poziva

Posljednjih tjedana u javnosti se često razgovara o materijalno-kadrovskom stanju Hitne pomoći, i ne samo u Splitu, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Na taj gorući problem hrvatskog zdravstva struka već godinama upozorava, a središte pozornosti došao je otkako je osmišljena Facebook stranica Hitna 194. Na njoj se dnevno objavljuju problemi, ali i uspjesi hitnjaka diljem Hrvatske.

Doktore, hitno! odlučio je istražiti kakva je situacija u Splitu.
Splitska Hitna pomoć, naime, raspolaže s tri tima T-1 u kojem su liječnik, tehničar i vozač te jednim timom T-2 , kojeg čine tehničar i vozač.

Splitski timovi pokrivaju područje od Splita, Dujmovače, Bajnica, Žrnovnica, Sitnog Gornjeg.

‘Ako znamo da nama automobilom do Sitnog Gornjeg treba cca 45 minuta pretpostavimo da vozilu Hitne pod rotacijom treba 30 minuta. Dok zbrinu bolesnika i vrate se u Split nemamo jedan tim od 90 do 120 minuta’, pojašnjavaju nam splitski hitnjaci.

U slučaju da su ostali timovi na terenu, a pokaže se potreba za još jednim timom, tada se šalje tim iz Solina ili Kaštela. Solin i Kaštela imaju po jedan tim T-1 i također pokrivaju veliko područje i često ni oni ne mogu izaći na intervenciju u Split.

Timovi iz Solina i Kaštela pokrivaju veliki dio Dalmatinske zagore, gdje većinski živi starije stanovništvo. Tim iz Solina pokriva područje čak do Crivaca, Bročanca, Konjskog.

‘Može se dogoditi da se zove i tim T-1 iz Trogira koji također pokriva ogromno područje. Ni taj tim ne može doći u Split jer i oni imaju veliki broj intervencija na svom području’, pojašnjavaju nam.

Naši stručni sugovornici smatraju da bi bilo dobro imati jedan tim T-1 samo za područje Dalmatinske zagore.

Ono što je malo poznato u javnosti jest da splitski timovi izlaze na intervencije na helidrom, kao i po bolesnike koji s otoka dolaze gliserima. Naravno, u ljetnim mjesecima kada je ionako povećan opseg posla, jer se udvostruči broj ljudi poradi turističke sezone, izlaze i na intervencijena kruzere.

‘Često se dogodi da dva tima izađu na intervenciju i imaju dvije reanimacije, znači nemamo dva tima oko 120 minuta. Splitski timovi imaju dnevno u prosjeku 50 intervencija, a često i više. Smjene timova su 12 – 24 ili 24 – 48’, kažu nam splitski hitnjaci.

Nema dvojbe kako odrađuju lavovski posao i idu preko svojih granica.

‘Zamislite samo kako je vozaču Hitne biti koncentriran 12 sati. Zato svaki puta kada čujete sirenu i vidite rotacijska svjetla napravite koridor za Hitnu, jer se oni ne voze iz zabave i hobija pod rotacijom.
Dnevno dobiju prosječno 150 poziva, imajte razumijevanja i poštovanja prema ljudima koji rade u timovima Hitne pomoći, jer zadnjih 30 godina nije se povećao broj timova u Splitu, ali povećao se broj stanovnika. Postali smo vrlo zanimljiva turistička destinacija i broj turista koji nas posjećuju nije zanemariv, a stanovništvo nam je sve starije’, poručuju splitski hitnjaci.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.