Amerikanci ludi za dalmatinskim šipkom

Amerikanci ludi za dalmatinskim šipkom
D.H.

D.H.

“Šipak i raštika strateški proizvodi”

Potražnja za organski uzgojenom hranom u svijetu, posebno u SAD-u, godišnje raste po stopi od 15 do 20 posto. Na tržištu SAD-a vlada veliko zanimanje za zdravu prehranu, što u stopu pokušavaju pratiti i veliki proizvođači. Među narmirnicama koje Amerikanci ne proizvode, barem ne u dovoljnim količinama su šipak i raštila. Naime, Amerikanci su ludi za tim dvjema dalmatinskim poljoprivrednim kulturama. Stoga je Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita u suradnji sa znanstvenicima iz Amerike (University of Georgia) nedavno je organizirao radionicu pod nazivom „Proizvodnja, berba, postupci nakon berbe i marketing ploda šipka“. Naglasak je bio na rezultatima istraživanja na šipku koji uključuju sastav bioaktivnih tvari i antioksidacijska svojstva spojeva domaćih sorata šipka, utjecaj skladištenja i čuvanja ploda šipkana kvalitetu, te marketing u poljoprivrednoj proizvodnji.

Projekt vrijedan 150 tisuća američkih dolara financira United States Department of Agriculture (Američko ministarstvo poljoprivrede).

“Dalmatinski šipak i raštika imaju jaka antioksidativna svojstva, a naš je glavni cilj povećanje proizvodnje takve hrane. Svijest o zdravoj hrani kod Amerikanaca se povećala, a posebice su za šipak, odnosno njegov sok, spremni izdvojiti i koji dolar više. Žele piti zdrave sokove, a ne samo gazirana pića, pa će Amerikanac za pola litre takvog soka platiti i više od četiri dolara”, ističe dr. Dan MacLean s američkog sveučilišta u Georgiji. Dr. Dan MacLean je specijalist u području fiziologije voća i povrća nakon berbe, a intenzivno radi na proučavanju sadržaja bioaktivnih spojeva i antioksidativnih svojstava borovnice, luka, šipka, kupusnjača i drugih vrsta.

To što se Hrvatska posljednjih desetljeća nije brzo razvijala imalo je pozitivan učinak na očuvanje biljnog bogatstva.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.