GENI Na koga ste pametni, a zbog koga mršavi?

GENI Na koga ste pametni, a zbog koga mršavi?

Foto: 

Arek Socha from Pixabay

D.H.

D.H.

Otkriveno što nasljeđujemo od očeva, a što od majki

Djecu često uspoređujemo s roditeljima pa kažemo da neko dijete ima očev osmijeh ili mamine oči, no postoje i neke osobine za koje možda niste znali od koga ste ih naslijedili pa najbolje da provjerite u tekstu, prenosi N1.

Inteligencija

Inteligencija se, čini se, nasljeđujete od majke.

Metabolizam

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održvanja zdravog metabolizma dolazi također od majke.

Kilogrami viška

Međutim, ista ta studija otkriva da za debljanje možemo ‘kriviti’ očeve. Naravno, kilogrami ovise i o brojnim drugim čimbenicima kao što su način prehrane i stil života.

Pubertet

Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, no studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da, ako uđete u pubertet ranije od svojih vršnjaka, to možete zahvaliti ocu.

Koncentracija

Ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla biti kriva.

Serotonin

Ako je vaša majka imala niže razine serotonina, veća je vjerojatnost da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Gubitak kose

Istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da rani gubitak kose najviše možemo zahvaliti genima s majčine strane, piše MSN.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.