Ginekolog o četvorkama: U svijetu ih se javlja oko 200, ove iz Splita imale su puno sreće

Ginekolog o četvorkama: U svijetu ih se javlja oko 200, ove iz Splita imale su puno sreće

Foto: 

Engin Akyurt from Pixabay

D.H.

D.H.

Procjena je da se takav jedan porođaj događa na njih 700 tisuća

Još u srijedu je objavljena sretna vijest kako je 29-ogodišnja Splićanka carskim rezom na svijet donijela četiri bebe. I nije riječ o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, već o četvorkama od kojih je svaka beba imala svoju posteljicu.

Odmah su ih proglasili medicinskim fenomenom, a specijalist ginekologije i opstetricije, Josip Đelmiš, koji je prije deset godina i sam svjedočio porodu četvorki, za RTL kaže da je slučaj rijedak.

‘Izuzetno su rijetke četvorke. Procjena je da se takav jedan porođaj događa na njih 700 tisuća. Recimo da se u Europi rađa 5 milijuna djece, oko 7 ili 8 porođaja bi bile četvorke. Procjena je da se u svijetu rađa samo oko 200 slučajeva četvorki. Što se tiče petorki, one su rjeđe, jedan slučaj na 700 tisuća porođaja’, rekao je Đelmiš.

Kaže se i kod jedne oplođene jajne stanice može stvoriti četiri embrija i roditi četvero djece.

‘U tom slučaju mogu postojati i razdvojene četiri posteljice. Može se dogoditi i u slučaju ako dođe do oplodnje i dvije jajne stanice koje će se također podijeliti u ranoj fazi pa ćemo imati četiri djeteta. Može se dogoditi da su oplođene 3 jajne stanice, pa se jedna podijeli te ćemo isto imati četvorke. U ovom slučaju se govori o četiri podijeljene jajne stanice i četiri različita djeteta’, objasnio je.

Đelmiš napominje da sve višeplodne trudnoće mogu imati komplikacije, više spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja, a to za djecu nosi brojne probleme. Često završavaju u inkubatoru te su češće infekcije.

‘Međutim, ove splitske četvorke imaju sreće. Spontano dišu, nisu na mehaničkoj ventilaciji, tako da očekujemo brzi rast te djece i odlazak kući iz bolnice’, rekao je Đelmiš.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.