HITNA U PROBLEMIMA ‘Neka vozila imaju i više od 500 tisuća prijeđenih kilometara’

HITNA U PROBLEMIMA ‘Neka vozila imaju i više od 500 tisuća prijeđenih kilometara’
D.H.

D.H.

Sprema se novi prosvjed

Samuel Jelušić iz inicijative Hitna uživo 194 za N1 je govorio o stanju u hitnoj medicinskoj pomoći. Kazao je da je teško.

– Dugo se već borimo s problemom zastarjelih vozila, zastarjele opreme. Vozila nam staju na intervencijama i bilo je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

Neka vozila imaju i više od 500 tisuća prijeđenih kilometara i neka su starija i od 10 godina – istaknuo je.

Naglasio je da prosvjeduju upravo zbog pacijenata jer su oni ti koji su najviše ugroženi zbog takvog stanja.

– Mi smo u Zagrebu u problemu, ali manja mjesta su i u još većem problemu. Vi u manjim mjestima imate sat, sat i 15 minuta vožnje do bolnice. Ako imate životno ugroženog pacijenta, teško je ispoštovati onaj zlatni sat – kazao je Jelušić.

Razgovor s ministrom Vilijem Berošem koji je održan danas bio je, rekao je, konstruktivan.

– On je svjestan toga kakva je situacija, ali uvijek se pita onog drugog ministra – ministra Zdravka Marića. Ministar Beroš je rekao da je svjestan situacije, ali da trebamo pitati ministra Marića. Donijeli smo neki dan zaključak s ministrom Berošom da idemo u izradu Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, pa ćemo kroz taj Zakon probati riješiti taj skraćeni radni vijek odnosno beneficiju – kazao je.

Problema, smatra Jelušić, ima više.

– Tu je nedostatak opreme. Oprema je dosta stara. Tu je i problem Hitne helikopterske službe koji bi nam puno značio u manjim mjestima u kojima su udaljene bolnice – rekao je.

Odaziv na prosvjed koji su održali prije nekoliko dana bio je velik.

– Nas hitnjaka ima oko 3000 u cijeloj državi. Od toga je 600 ljudi došlo na prosvjed, koji su bili slobodni taj dan. Hitna je normalno funkcionirala taj dana – kazao je.

Jelušić je rekao da su s ministrom dogovorili da za dva tjedna imaju nacrt Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći te da će potom imati sastanak u ministarstvu.

– Najesen, ako se ne pokrene ovo s mrtve točke, spremni smo na novi prosvjed – poručio je zaključno.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.