HITNA UŽIVO 194 Doznajte što je infarkt miokarda

HITNA UŽIVO 194 Doznajte što je infarkt miokarda

Foto: 

Tumisu from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Nikad ne ostavljajte bez nadzora osobu za koju sumnjate da ima infarkt. Hitna ne može doći isti čas i možda ćete morati započeti reanimaciju’

Na Facebook stranici Hitna uživo 194, članica inicijative Nevena Đurović pojasnila je što je to infarkt miokarda i kako ga prepoznati i kako bolesniku spasiti život.

Objavu prenosimo u cijelosti.

‘INFARKT MIOKARDA je oštećenje dijela srčanog mišića uslijed začepljenja žila koje ga oskrbljuju- koronarnih arterija – zbog ateroskleroze – nastanka plakova na koronarnim arterijama – čiji se djelić odlomi i začepi manju arteriju srca. Rizični čimbenici su arterijska hipertenzija, povišene razine kolesterola i triglicerida, dijabetes, pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, pretilost, dob i genetika. Češći je u muškaraca, ali i žene, osobito nakon menopauze (dotad se smatraju zaštićenima) sve češće obolijevaju od tog stanja.

-Klasični simptomi su JAKA BOL U PRSIŠTU KARAKTERA STEZANJA ILI PRITISKA (“kao da mi slon sjedi na prsima”) praćena preznojavanjem, bljedilom i otežanim disanjem. Bol se može širiti u ruke, leđa ili vrat.Uglavnom naglo nastaje i perzistira ili se pojačava.

-Ako se bol brzo povlači u mirovanju govorimo o ANGINI PECTORIS, djelomičnom i prolaznom začepljenju koronarnih žila (u narodu je zvana “predinfarktno stanje” -zato prvi ili produljeni napad (duže od 15 min) mora pregledati liječnik)

-Atipični simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, bol u gornjem dijelu trbuha (infarkt donje stijenke-dijafragmalni), omaglice, vrtoglavice, izrazita slabost, otežano disanje, lupanje srca. Atipični simptomi češći su u žena.

-Kod dijabetičara infarkt ne mora boljeti (zbog oštećenja živaca), zato se svaka naglo nastala slabost, opće loše stanjeili dispnea mora pregledati u bolnici.

-Prvi znak infarkta može biti ARITMIJA koja je u ovom slučaju opasna po život- VENTRIKULARNA TAHIKARDIJA ili FIBRILACIJA. U pravilu dovodi do brzog gubitka svijesti i prestanka disanja, te do dolaska HMP valja započeti reanimaciju (pacijenti s VT mogu biti i pri svijesti, op.a.)

-Prva pomoć se sastoji u tome da stavite osobu da miruje i pozovete hitnu pomoć. Infarkt je izrazito hitno stanje!

-Nikad ne ostavljajte bez nadzora osobu za koju sumnjate da ima infarkt. Hitna ne može doći isti čas i možda ćete morati započeti reanimaciju.

-Liječi se najčešće postavljanjem STENTOVA (na slici) – ulaskom kroz femoralnu arteriju, preko aorte do koronarki odstrani se tromb i stavi ovakva mrežica da se “osigura područje”. Alternativa je fibrinoliza (razbijanje tromba lijekovima)
#NevenaĐurović’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.