Hitna uživo 194: TKO SU I ŠTO RADE DISPEČERI HITNE POMOĆI

Hitna uživo 194: TKO SU I ŠTO RADE DISPEČERI HITNE POMOĆI

Foto: 

Hitna uživo 194

D.H.

D.H.

Na Facebook stranici udruge piše Nevena Đurović

Inicijativa koja okuplja hrvatske hitnjake te se oglašava putem Facebook stranice Hitna uživo 194, objavila je zanimljivu vijest, koju potpisuje njihova članica, Nevena Đurović. U njoj se objašnjava tko su i što sve rade dispečeri Hitne pomoći.

Prenosim u cijelosti:

‘Nakon svega što sam pročitala u zadnje vrijeme o kolegici ČIJA KRIVNJA JOŠ NIJE UTVRĐENA, voljela bih razjasniti neke stvari.
Dispečer je osoba koja prima hitne pozive i raspoređuje ih na slobodne ekipe hitne pomoći. S obzirom da se radi o ograničenim resursima u odnosu na potrebe, nužno je vršiti TRIJAŽU jer nije isto zvati hitnu pomoć zbog zastoja disanja ili slomljene noge.
❤️ CRVENI KRITERIJ = hitna stanja za koje je VRIJEME PRESUDNO (primjer, zastoj disanja, teška trauma,infarkt miokarda, besvjesno stanje)
💛ŽUTI KRITERIJ = ostala stanja koja ne mogu čekati radno vrijeme izabranog liječnika, ali mogu pričekati da slobodna kola prvo riješe crveni kriterij
💚ZELENI KRITERIJ = sva ostala novonastala stanja za koje se daje savjet, upućuje u dežurnu ambulantu vlastitim prijevozom ili iznimno zaprima (npr. nepokretne osobe), ali se u tom slučaju odrađuje kad vozilo nije zauzeto crvenim ili žutim kriterijem
☎️Kad vam se javi dispečer, razgovor se vodi sukladno Indeksu prijema poziva (na slici). Pitanja sadržana u istom su NEOPHODNA za utvrđivanje stupnja hitnosti i vrste vozila koja će biti upućena.
☎️Razgovor vodi DISPEČER koji je educiran za to, a ne pozivatelj. Strukturiran je tako da se što brže dođe do što detaljnijih informacija. Za intervencije se PRIPREMA, nema “vidjet ćete kad dođete” jer se time gubi dragocjeno vrijeme. Što je bolja suradnja brža je i kvalitetnija zdravstvena usluga.
☎️NIKAD NE PREKIDAJTE RAZGOVOR S DISPEČEROM. Index sadrži i savjete čijom primjenom možete pomoći unesrećenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima HMP. Također je bitno je li utvrdio ISPRAVNU LOKACIJU DOGAĐAJA (adresa, kat, prezime na koje valja pozvoniti, GRAD ILI MJESTO gdje se adresa nalazi – mnoge ulice istog imena postoje u više gradova!)
☎️Hitna nikad nikoga ne ODBIJA, nego ili poziv zaprima odmah, ili daje savjet i upućuje da se ponovno javite ako ne dođe do poboljšanja (egzacerbacije kroničnih bolesti primjerice), ili upućuje na izabranog liječnika/u dežurnu ambulantu. NITI JEDAN pacijent ili zdravstveni problem zbog kojeg zovete nije “otpiljen”, ismijan ili shvaćen neozbiljno i bez empatije.
#hitna #hitnapomoć #emsdoctors
#NevenaĐurović’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.