HITNJACI APELIRAJU Naši sljedeći potezi ovisit će o odgovoru minstra na osnivanje radne skupine

HITNJACI APELIRAJU Naši sljedeći potezi ovisit će o odgovoru minstra na osnivanje radne skupine

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

Prošlo je pola godine od prosvjeda

Iz Inicijativa “Hitna uživo 194” koju je pokrenuo Tomislav Petrušić, uputili su otvoreno pismo Vladi, ministru zdravstva Viliju Berošu, Hrvatskoj komori medicinskih sestara, Hrvatskoj liječničkoj komori te Hrvatskoj udruzi  djelatnika hitne medicinske pomoći. Pismo prenosimo u cijelosti.

‘Prošlo je više od pola godine od prosvjeda djelatnika hitne i sanitetskog prijevoza na Trgu svetog Marka u Zagrebu kada smo jasno i glasno dali do znanja Vladi Republike Hrvatske da tražimo vraćanje prava na skraćeni radni vijek koji nam je oduzet.
Sam prosvjed i naše potraživanje za beneficiranim radnim stažem podržala je velika većina župana i ravnatelja županijskih zavoda. Na prvom sastanku u Ministarstvu zdravstva nekoliko dana nakon prosvjeda, ministar Vili Beroš jasno nam je dao do znanja da on nema ništa protiv naše beneficije samo da trebamo definirati put kojim ćemo do nje doći. U startu smo odbili priču o elaboratima te tražili da se skraćeni radni vijek definira kroz novi Zakon o hitnoj medicinkoj službi po uzoru na policiju i vatrogasce. Za nešto manje od mjesec dana sami smo napisali prijedlog Zakona te ga na sljedećem sastanku prezentirali pravnoj službi Ministarstva zdravstva s kojom smo do sada imali fer i korektnu komunikaciju.
S obzirom na to da je pravna služba MZ zadnjih nekoliko mjeseci užurbano radila na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nismo forsirali sastanke te smo im dali dovoljno vremena i prostora do zadnjeg sastanka koji je održan 14. studenog. Na sastanku je dogovoreno da nam sljedeći korak bude osnivanje radne skupine za izradu zakona o HMS gdje ćemo predložiti ljude za koje smatramo da trebaju biti dio cijele ove priče. Danas je naš dopis poslan u Ministarstvo zdravstva ministru Berošu da ga odobri ili ne. Tako da ćemo sredinom idućeg mjeseca imati čistu sliku u kojem smjeru i s kim dalje nastavljamo dalje ili svoj cilj tražimo nekim drugim putem.
Mišljenja smo da je godinu dana dovoljno vremena da se cijela ova priča s beneficijom i novim Zakonom realizira ako za to ima političke volje, u suprotnom bit ćemo primorani zahvaliti se minstru, njegovoj pravnoj službi, u konačnici vladi RH i svoj put graditi preko oporbe koja nam je odmah nakon prosvjeda ponudila mogućnost da poguraju zakon u saborske klupe.
Nismo mala djeca, od samog početka igramo ovu “igru” otvorenih karata, javno, bez fige u džepu, upravo zbog svih vas koji nas pratite od prvog dana, a naročito svih onih kolega koji su bili na prosvjedu u Zagrebu.
Naši sljedeći potezi ovisit će o odgovoru minstra na osnivanje radne skupine. Svakako nam je plan uskoro održati javnu tribinu na kojoj ćemo prezentirati Zakon o hitnoj medicinskoj službi gdje ćemo pozvati sve saborske zastupnike, političke stranke, sindikate, komore, predstavnke županija, ravnatelje zavoda i ono najbitnije udruge pacijenata jer su nam oni na prvom mjestu. Dobili smo dosta upita za novi prosvjed. Da, postoji velika mogućnost da će biti potreban još jedan, a možda i dva prosvjeda u idućoj godini. Pokazali smo ovog proljeća da se možemo okupiti u velikom broju, okupit ćemo se i ponovno. Nikakvi štrajkovi ne dolaze u obzir, ne zato jer nam to zakon ne dozvoljava, nego zbog naših pacijenata od kojih od prvog dana kao i od cijele javnosti imamo veliku podršku u našim potraživanjima za kvalitetnijom hitnom medicinskom službom i vraćanju prava na skraćeni radni vijek djelatnicima hitne i sanitetskog prijevoza. U cijeloj ovoj priči zajedno smo s Hrvatskim sindikatom hitne pomoći koji se godinama bori za jednaku i kvalitetniju hitnu medicinsku pomoć.
Kao i do sada, sve nove informacije podijelit ćemo putem weba i facebook stranice udruge Hitna uživo 194.
Tomislav Petrušić’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.