HRIPAVAC SE ŠIRI HRVATSKOM: U Splitu najlošija situacija

HRIPAVAC SE ŠIRI HRVATSKOM: U Splitu najlošija situacija

Foto: 

CDC / Unsplash

D.H.

D.H.

Dnevno se testira do 200 osoba

Hripavac se nastavlja širiti Hrvatskom. Najviše je slučajeva te zarazne bolesti, protiv koje je cijepljenje obvezno, u Dalmaciji, prije svega u Splitu, ali sve ih se više bilježi i u Zagrebu.

– Do sada imamo oko 600 prijavljenih slučajeva hripavca iz 15 županija, od toga je 90 posto prijava iz dvije županije, iz Splitsko-dalmatinske županije gdje ima oko 300 prijava, i Grada Zagreba gdje imamo oko 250 slučajeva. Još imamo 20 slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji ui po desetak oboljelih u Dubrovačko-neretvansko županiji i Zagrebačkoj županiji – za HRT je rekla Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti, HZJZ.

HZJZ u u zagrebačkoj Rockefellerovoj ulici je nedavno otvorio punkt za testiranje na kojem se potencijalno oboljeli od hripavca mogu testirati svaki dan od 8 do 9,30 sati uz uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite.

– Ovih dana smo imali dosta veliku gužvu, dnevno između 180 i 200 osoba koje se žele testirati. Važno je napomenuti da trebaju doći osobe koje imaju simptome, ne zdrave osobe pa makar bili i kontakti oboljelih da se ne izlažu riziku zaražavanja, a s druge strane da se ne otežava rad punkta – pojasnila je epidemiologinja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.