Hrvati skloni samoliječenju

Hrvati skloni samoliječenju
D.H.

D.H.

“Uglavnom se savjetujemo s ljekarnikom”

Čak 58 posto Hrvata uzima lijekove bez prethodnog savjetovanja sa stručnom osobom. Tada uglavnom korsite bezreceptne lijekove. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli agencija Hendal i Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda. Trećina ispitanika se izjasnila kako je sklona samoliječenju. Na kupnju određenog lijeka odlučuju se temeljem preporuke. Njih 20 posto bezreceptni lijek kupuju prema preporuci liječnika, a 30 posto se savjetuje s ljekarnikom.

Za bezreceptnim lijekovima najviše posežemo kod prehlade i gripe, potom glavobolje, grlobolje, bolova u mišićima te alergija.

Međutim, zabrinjava podatak kako Hrvati baš i ne razlikuju lakše od težih zdravstvenih poteškoća. Iako ih se pitalo “s kojim lakšim tegobama se najčešće susreću”, četvrtina ispitanika je navela teže oblike zdravstvenih smetnji ili neku vrstu kronične bolesti.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.