Hrvati su europski prvaci po broju karijesa

Hrvati su europski prvaci po broju karijesa

Foto: 

Pololofreack30 / Pixabay

D.H.

D.H.

Četkica se mijenja jednom godišnje

Hrvati su europski prvaci po broju karijesa.

84 posto ljudi ima barem jednu plombu, a 90 posto ima karijes. Pokvarene i trule zube imaju Hrvati. Istraživanje je pokazalo da zube u prosjeku peremo jednom u pet dana. Mislili smo da je u pitanju neka zabuna.

“Bolje da vam ne govorim svoja iskustva. Nama je ordinacija puna, vjerojatno zato jer se jako slabo brinemo o našem oralnom zdravlju. Evo jedan zanimljiv podatak. Žene imaju veći KEP Indeks nego muškarci”, rekao je Željko Rotim, stomatolog, piše SiB.

A tek kada postane prekasno – dolazimo tražiti pomoć. I zato hrvatski dvanaestogodišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba, a odrasli njih čak 12.

Kod zubara se ne ide i zbog straha. I ne, ne boje se na stolac sjesti samo djeca.

“Strah od zubara zapravo je jako čest. On je naučen, učimo ga kroz socijalizaciju i informacije koje čujemo. Roditelji djecu trebaju educirati, ne ih strašiti i plašiti od rane dobi, jer im dajemo analogije te koje im bude strah”, rekla je psihologinja Dajana Čopec.

A kad već svaki četvrti muškarac pere zube tek kada ode zubaru, i kada četkicu mijenjamo jednom godišnje – možda se trebamo vratiti osnovama.

Što je najvažnije kod pranja zubi?

“Da ne dođu gric i grec”, kazala je petogodišnja Laura koja svoje zube pere tri minute.

“Svaki zubić peremo dok ne izbrojimo do deset. I tako za svaki zub. Ja ih ovako perem”, pokazao je njezin vršnjak Petar.

Da nam budu čisti kao Dancima, koji navodno imaju najzdravije zube na svijetu. Evo male zubne škole.

Ne peremo ih samo da budu čisti i bijeli. Istraživanja su pokazala da bolestan zub može uzrokovati bolesti srca, artritis i demenciju. Pa vi razmislite kada ćete opet uzeti četkicu u ruke.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.