Ima li donje rublje rok trajanja?

Ima li donje rublje rok trajanja?

Foto: 

Julia Turner from Pixabay

D.H.

D.H.

Stručnjaci imaju odgovor

Jeste li osoba koja redovito mijenja donje rublje ili navlačite stare, ali udobne gaćice ili bokserice prepune rupa? Ljudi se svrstavaju u ove dvije skupine, no mnogi su se iznenadili nakon što su saznali koliko bi često trebali mijenjati donje rublje.

Jedna korisnica TikToka pokušala je educirati javnost o ‘roku trajanja’ donjeg rublja objavivši video u kojem je istaknula kada ga treba zamijeniti novim. Njezina preporuka je raditi to svakih šest do 12 mjeseci, što mnogima zvuči nevjerojatno pa su i stručnjaci dali svoje mišljenje o ovoj temi, prenosi Index.

Ginekologinja Chavone Momon-Nelson za Today kaže da ‘ne postoji pravilo koje kaže da se rublje nakon šest mjeseci mora baciti’.

‘Obično je dobro za korištenje dok se dobro pere, što znači u toploj ili vrućoj vodi, jer tako uklanjate bakterije s njega. Nema ništa loše u novom donjem rublju koje je pamučno i čisto i dobro stoji. Ali ne bih rekla da morate baciti staro’, pojasnila je.

Međutim, ima i onih koji ne dijele njezino mišljenje. Specijalistica za intimno zdravlje, dr. Shirin Lakhani, za The Independent citira istraživanje koje sugerira da ‘čak i pranje donjeg rublja u perilici neće uvijek riješiti problem bakterija poput E. coli’.

‘Ja bih zbog toga preporučila zamjenu gaćica barem jednom godišnje, a onih koje nosite dok trenirate i češće’, rekla je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.