INSTITUCIJA – BRAK

INSTITUCIJA – BRAK

Foto: 

StockSnap / Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

‘Probleme u braku treba rješavati sustavno, mirno, uz čašu vina i uz najbolje namjere’

Je li instituciji braka odzvonilo?

Događaj života, mnogima je stupanje u bračnu zajednicu, ali nisu svjesni da tim činom postaju samo i tek djelom statistike.
No koliko god taj čin bio poseban u zadnjih desetak godina sve se manje parova odlučuju na taj korak, a broj razvoda je u porastu.

Zašto se ljudi razvode?

Dugo godina se smatralo da je sedma godina braka najkritičnija, ali statistika kaže da se svaki treći brak raspadne u petoj godini. Ako mislite da je za brak potrebna samo ljubav u velikoj ste zabludi. Osim ljubavi više je potrebno tolerancije, razgovora…

Da bi brak uspio, važna su oba partnera. Najčešće se žene pitaju gdje su im u tom braku muževi. Partneri se u braku svađaju oko odgoja djece, seksa, rodbine ali sve to ne mora biti okidač za raspad braka, najčešći okidač su financije. Komunikacija je vrlo bitna u svakom odnosu pa i braku. Problem nedovoljne komunikacije između partnera više smeta žene nego muškarce. U većini brakova žene su te koje žele razgovarati o svemu u zajednici i ne vole probleme stavljati pod tepih. Puno su hrabrije u suočavanju s problemima, jer kada se problemi nagomilaju više ih nitko ne može riješiti, a obično se tada muškarci bude iz svog „zimskog sna“. U svakoj vezi, pa i braku bilo bi dobro da partneri teže k istom cilju te rastu i razvijaju se podjednako.

Obično se smatra da su žene te koje zaostaju u svom osobnom rastu i razvoju. Naravno, ima žena koje se posvete isključivo i samo kući, djeci i suprugu, a kada djeca odrastu ona postane izgubljena, a suprug frustriran jer se on kroz godine rada i svoje karijere razvijao, a ona stagnirala. Također, ima i obrnutih situacija, iako je žena brinula o kućanstvu i djeci jednako tako nije zanemarila sebe i svoj rast i razvoj. Statistike pokazuju da sve više žena ne dozvoljava sebi stagnaciju, a kada žena preraste svog partnera u 60% slučajeva taj brak završi razvodom.

Brak kroz statistiku

Danas ženik i nevjesta sve kasnije stupaju u brak. Prije pedeset godina prosječna dob nevjeste bila je 22, ženika 25 godina, a danas nevjesta u prosjeku ima 29, a ženik 32 godine.
Brakovi u prosjeku traju 15 godina i statistika kaže da su žene pri rastavi imale 41, a muškarac 45 godina. Iako statistika nije na njihovoj strani jer su u manjini, ali određeni broj i žena i muškaraca nakon prvog bračnog brodoloma odlučio je braku dati drugu šansu te su uplovili u novu bračnu luku. Za neke je očito ponavljanje majka znanja.
U posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj konstantno raste broj djece rođenih izvan braka.

Bračni partner kao cimer

Veliki broj brakova je čista farsa, partneri ostaju zajedno zbog straha od gubitka materijalnih ili nekih drugih pogodnosti. Pokušavate dobiti na vremenu koje je već davno prošlo i otišlo u nepovrat. Ljubav i povjerenje je već odavno isparilo, ali ovi parovi svejedno svoj brak, premda za javnost, žele prikazati kao dobar brak. Njihovi bliski prijatelji poput promatrača vide da ljubavna predstava nema kvalitetu, niti sadržaj. Statistika kaže da sve više njih u braku žive samo kao cimeri bez ljubavi i seksa. Prema studiji američkog Instituta Austin, oko 6 posto bračnih parova nisu se seksali zadnjih godinu dana pa i duže.

Probleme u braku treba rješavati sustavno, mirno, uz čašu vina i uz najbolje namjere za rješavanje, partneri koji se još vole saslušat će i razumjeti onog drugog i željeti poraditi na problemu.

Mila Hrastić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.