ad
ad

IZMJENE ZAKONA: Ne shvaćamo razloge za najavu ukidanja obiteljskih domova

IZMJENE ZAKONA: Ne shvaćamo razloge za najavu ukidanja obiteljskih domova

Foto: 

Congerdesign / Pixabay

D.H.

D.H.

-Stvara se neizvjesnost oko daljnjeg smještaja i pružanja kvalitetne usluge za više tisuća korisnika i njihove obitelji-

‘Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi sadrži određene pozitivne pomake koje pozdravljamo, ali također izražavamo zabrinutost i ne shvaćamo razloge za najavu ukidanja obiteljskih domova koje stvara neizvjesnost oko daljnjeg smještaja i pružanja kvalitetne usluge za više tisuća korisnika smještenih u obiteljske domove i članove njihovih obitelji’, poručuju iz Udruge obiteljskih domova.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi objavljen je 4. listopada 2021. i u tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Udruga obiteljskih domova proučila je zakonske odredbe relevantne za područje pružanja socijalne usluge smještaja te uočava neke pozitivne, ali i duboko problematične odredbe zakona.

Udruga pozdravlja osnivanje Akademije socijalne skrbi i Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja koji nije zadovoljan odgovorom ministarstva, jači nadzor nad pružateljima socijalnih usluga te daljnji nastavak procesa deinstitucionalizacije.

‘No, istovremeno smo duboko zabrinuti najavom ukidanja obiteljskih domova za koje nema utemeljenja ni potrebe. Ministarstvo navodi kako je utvrdilo da obiteljski domovi nisu ostvarili zadani cilj niti je pružena očekivana razina kvalitete usluge, a da pri tome ne navodi konkretne i provjerljive podatke već paušalno to proizlazi iz njihovog ‘praćenja kvalitete’. Stoga, Udruga obiteljskih domova će putem instituta prava na pristup informacijama zatražiti od resornog ministarstva na uvid svu relevantnu dokumentaciju iz koje proizlazi taj zaključak. Ukidanje obiteljskih domova kroz ‘transformaciju“ u ustanove ili udomiteljstvo nije rješenje već birokratsko žongliranje. Oni koji su pružali kvalitetnu socijalnu uslugu smještaja, a takva je najveća većina, to će pružati i u obliku obiteljskog doma, ustanove ili udomiteljstva.

Pravo rješenje problema jest partnerski odnos ministarstva i predstavnika obiteljskih domova kroz koji će se kontinuirano podizati standard kvalitete smještaja korisnika, a da ne dođe do tektonskih promjena koje će se negativno reflektirati kako na korisnike, tako i na brojne zaposlene u obiteljskim domovima’, poručuju.

Već u ovom trenutku ne postoji dovoljni kapacitet u obiteljskim domovima u odnosu na potražnju smještaja što govori o tome da su obiteljski domovi prepoznati kao kvalitetni pružatelji socijalne usluge smještaja, upozoravaju.

‘Prema demografskim projekcijama u sljedećih 5 godina doći će do daljnjeg starenja populacije i još veće potrebe za smještajem. Udruga će u idućem razdoblju biti aktivni dionik te će ukazivati na problematičnost navedenih zakonodavnih izmjena’, naglašavaju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.