Jedan simptom može ukazivati na rak pluća

Jedan simptom može ukazivati na rak pluća

Foto: 

lung

D.H.

D.H.

Obratite pozornost

Rak pluća može imati različite simptome, a neki su znakovi upozorenja suptilniji nego što bismo očekivali. Uz jak kašalj koji ne prestaje i iskašljavanje krvi, liječnici upozoravaju da se jedan od simptoma može javiti odmah nakon buđenja. Kako donosi The Sun, preznojavanje tijekom noći mogao bi biti znak ove smrtonosne bolesti, piše Index.

Iako je ovaj karcinom jedan od najsmrtonosnijih, rano uočavanje može pomoći prognozi, dopuštajući liječnicima da zaustave bolest prije nego što se proširi na druge dijelove tijela. Oni tvrde da je manje poznat znak raka pluća noćno znojenje. Kako objašnjavaju, dok se naše tijelo bori protiv tumora, ono se može početi dodatno zagrijavati, uzrokujući da se preko noći obilno znojimo.

Znojenje može biti uzrokovano povišenom temperaturom, koja je češća u kasnijim stadijima bolesti, ali može se pojaviti bilo kada. Groznice su obično izazvane infekcijom, što je češće upravo kod raka pluća. Povišena temperatura se isto javlja zbog niskih razina bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bolesti, što se može dogoditi nakon radioterapije ili kemoterapije. Znojenje također može biti posljedica hormonskih promjena.

‘Znojenje može biti simptom raka pluća, ali i posljedica liječenja ove vrste raka’, objašnjavaju znanstvenici iz Cancer Research UK-a.

Osim noćnog znojenja, stručnjaci iz Cancera upozoravaju da postoji još nekoliko uobičajenih simptoma ove zloćudne bolesti.

To su:

– dugotrajan kašalj,

– poteškoće s disanjem,

– iskašljavanje krvi,

– bolovi u prsima ili ramenu,

– infekcije prsnog koša koje se stalno vraćaju ili ne prolaze,

– gubitak apetita,

– umor,

– naglo mršavljenje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.