Kada će se uspostaviti hitna helikopterska služba?

Kada će se uspostaviti hitna helikopterska služba?

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Do 31. srpnja MORH je prevezao 550 pacijenata

Rijeka i Split te Zagreb i Osijek uskoro bi trebali dobiti hitnu helikoptersku službu, kako je najavljeno na sjednici Vlade. Na koji bi način trebala funkcionirati, govorio je u emisiji Studio 4 Mladen Tureček, predsjednika udruge HELP – Helikopterima liječnici pomažu.

– Kao udruga smo izuzetno sretni da se konačno Hrvatska odlučila za hitnu helikoptersku medicinsku službu. Bili smo jedna od rijetkih država u Europi koja to nije imala u ovom obliku. Trebat ćemo još puno raditi da dođemo do onog što bi trebalo biti optimalno – istaknuo je.

Dodaje kako postoji ugovor u kojem stoji da se u roku 6 mjeseci na 12 sati treba uspostaviti služba, a za 24 sata rada u dvije priobalne baze će trebati dodatnih 9 mjeseci. Hoće li operater to moći izvesti u kraćem roku to će se vidjeti, rekao je.

– Po onom kako smo do sada radili, nismo uvjereni da ćemo uspjeti na svim pozicijama pokriti ‘zlatni sat’ stoga što raspored baza nije najbolji. Oko dvije godine je potrebno da se na pravilan način uspostavi rad hitne helikopterske medicinske službe – istaknuo je.

Na pitanje što je ‘zlatni sat’, Tureček je rekao da je to vrijeme od trenutka nezgode do smještaja u ustanovu gdje će se život pacijenta spasiti. To garantira od 30-50 posto spašavanja od smrtnosti, smanjuje se invaliditet te brzina oporavka.

– Gubitak države u slučaju prerane smrti građana iznosi milijun i tristo trideset tri tisuće eura. Svako spašavanje daje mogućnost uštede državi – naglasio je.

Do 31. srpnja MORH je prevezao 550 pacijenata. U prošloj godini je bilo oko tisuću prevezenih osoba iz dvije baze, Krk i Split.

Tureček govori kako još uvijek se ide prema neravnopravnosti pacijenata stoga što je kroz natječaj rečeno da 24 sata dežurstvo imaju samo otočni helikopteri. Kako kaže za kontinent vrijedi samo ‘vidljivi dio dana’.

– To znači da svi koji žive na kontinentu, a nešto im se dogodi, nemaju iste šanse kao oni koji su u priobalju ili na otocima – rekao je.

Dodaje kako mu nije jasno zašto smo čekali toliko vremena da bi uspostavili ovaj model hitne pomoći. Kako kaže, nismo osposobili bolnice ni baze i to je problem koji nas očekuje kako bismo mogli na najbolji način koristiti ovu službu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.