KAIĆ I CAPAK: Ništa od ukidanja izolacije za zaražene covidom

KAIĆ I CAPAK: Ništa od ukidanja izolacije za zaražene covidom

Foto: 

Ed Us / Unsplash

D.H.

D.H.

Ide preporuka za cijepljenje 4. dozom

Izgleda da nećemo ići s takvim prijedlogom zbog toga što većina kolega s kojima smo o tome raspravljali nije tome sklona, rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, reagirajući na medijsku objavu da je HZJZ predložio da oboljeli od COVID-a s blagim simptomima ubuduće neće morati u sedmodnevnu izolaciju, već da će se moći slobodno kretati uz nošenje FFP2 maski. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da bismo trebali imati puno više cijepljenih kako bi se izolacija liberalizirala, javlja HRT.

Informaciju o razmatranju ukidanja izolacije objavio je Jutarnji list, a prenijeli su je i drugi hrvatski mediji.

Međutim, Kaić je za portal HRT-a rekao da nije trebalo ni pisati o tome te da je to tek jedna od mogućnosti o kojima se raspravlja.

– Daleko smo od bilo kakve odluke te vrste – rekao je.

– To je nešto o čemu se raspravlja dulje vrijeme, kao i druge mogućnosti – dodao je Kaić.

Kaić je poslije, u izjavi za medije nakon sastanka Stožera civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao da je taj prijedlog prvi put iznesen još prošli tjedan.

– To što je jutros izašlo u medijima je jako štetno i ne bi trebali uopće o tome raspravljati još s javnošću jer se još uvijek unutar struke nismo o tome dogovorili – rekao je Kaić.

– Mi o tome razgovaramo već više od tjedan dana, to je samo jedna od opcija, i po svemu sudeći – evo, recimo, do danas, recimo, oko podneva, u kontaktu s kolegama – izgleda da nećemo ići s takvim prijedlogom zbog toga što ipak većina kolega s kojima smo o tome raspravljali nije tome sklona – dodao je.

Kaić je rekao da su prevladali protuargumenti – da imamo nisku procijepljenost te da bi to ipak moglo dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

Također je rekao da već postoji dovoljno doza da četvrta doza cjepiva koristi starijima od 60 godina i ljudima koji imaju kronične bolesti i koji su imunokompromitirani, ali da nema dokaza da koristi mlađima od 60 godina koji su zdravi.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je na sastanku Stožera s Plenkovićem bila riječ o razmjeni informacija o epidemiološkoj situaciji, vezano uz cijepljenje i mjere koje su na snazi. Rekao je da je epidemiološka situacija relativno povoljna i puno bolja nego je bila za vrijeme delta vala – manje je novooboljelih, hospitaliziranih, manje umrlih i manje osoba na respiratoru.

– Zadnja dva tjedna brojke stagniraju, mislimo da smo na vrhuncu omikron vala. Ali, čeka nas jesen, počinje škola, sve redovne aktivnosti kada treba pojačati oprez i kada trebamo svi pažljivo razmisliti o tome da je cijepljenje, iako se nije pokazalo tako učinkovito kao što smo se nadali, trenutno najučinkovitija mjera koju imamo na raspolaganju – rekao je.

Najavio je preporuke za cijepljenje 4. dozom, koje bi HZJZ trebao objaviti sutra.

Dokument koji uređuje pitanje testiranja, postupanje s oboljelima i osobama koje su s njima bile u kontaktu ostaje nepromijenjen.

– Trebali bismo imati puno više cijepljenih kako bi se izolacija liberalizirala, kazao je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.