Kako se može liječiti sindrom policističnih jajnika?

Kako se može liječiti sindrom policističnih jajnika?

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Obratite pažnju na simptome

Jajnici su spolni organi u kojima sazrijevaju ženske spolne stanice. Ovalnog su oblika, smješteni u maloj zdjelici. Osim reproduktivne imaju i hormonsku funkciju proizvodnje ženskih spolnih hormona.

– Hormoni iz jajnika su estrogen i progesteron i oni su s jedne strane odgovorni za spolni dio – za menstruaciju, za pubertet, trudnoću, za postmenopauzu. Međutim oni djeluju i na svakoj stanici u tijelu tako da bez tih hormona nema života. Ono što je još važno, jajnici uz nadbubrežnu žlijezdu luče testosteron. Iako se to tradicionalno smatra muškim hormonom, zapravo je i ženama potreban i vrlo koristan u životu – objasnila je endokrinologinja Davorka Herman Mahečić u HRT-ovoj emisiji Dr. Beck.

Najčešći problemi s jajnicima su ciste, odnosno sindrom policističnih jajnika, upala jajnika, a rak jajnika spada među najopasnije i najsmrtonosnije.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja jedan od najučestalijih hormonskih poremećaja kod žena u reproduktivnoj dobi, pogađaj između osam do 13 posto populacije. Karakterizira ga povišena proizvodnja hormona androgena u jajnicima, što rezultira poremećajem u ravnoteži reproduktivnih hormona. To može rezultirati menstrualnim nepravilnostima poput neredovitih menstruacija, kao i nepredvidljivom ovulacijom. Ostali simptomi uključuju prekomjernu dlakavost, akne te probleme s plodnošću.

Većina žena dobije dijagnozu u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama, ali poremećaj može ostati nedijagnosticiran dugo vremena. Veći izgledi za razvoj PCOS-a su u slučaju pretilosti ili postojanja bolesti u obitelji. Rana dijagnoza i liječenje mogu smanjiti rizik od razvoja dugoročnih komplikacija. Promjenom životnih navika, posebno gubitkom viška kilograma može liječiti sindrom policističnih jajnika kod žena ali i djevojčica.

– Osnovni način liječenja sindroma policističnih jajnika ili rizika u razdoblju adolescencije je upravo promjena životnog stila, a to je zdrav način prehrane, izbacivanje nepotrebnih kalorija, zasićenih masnih kiselina, hrane s visokim glikemijskim indeksom i redovita tjelesna aktivnost. To je osnova liječenja prije bilo kakve medikamentozne terapije te u kasnijem fazama ako se promjenom načina života ne postigne, a pokazalo se da čak i minimalna redukcija tjelesne težine, otprilike nekakvih 5 posto zapravo će pospješiti redovitost menstruacijskih ciklusa – pojasnila je pedijatrijska endokrinologinja doc. dr. sc. Nevena Krnić.

Koji su simptomi sindroma policističnih jajnika?

Simptomi sindroma policističnih jajnika variraju i mogu se pojaviti u različitim životnim fazama. Najčešći simptomi uključuju neredovite menstruacije, pojačanu dlakavost i masnu kožu. Više od polovine žena s ovim sindromom je pretilo, a često se javlja i oštećena tolerancija glukoze. Nepravilni menstrualni ciklusi, bolne menstruacije i neplodnost također su uobičajene manifestacije ovog poremećaja.

Tumor jajnika

Po učestalosti svih zloćudnih tumora, rak jajnika nalazi se na petom mjestu, dok je u ukupnoj smrtnosti žena od raka spolnih organa rak jajnika na prvom mjestu. Iako se rak vrata maternice i tijela maternice pojavljuju češće od raka jajnika, više žena umire od raka jajnika. Zbog nedostatka ranih simptoma i brzog širenja malignih stanica često se dijagnosticira u kasnim fazama, što rezultira otkrivanjem bolesti u uznapredovalom stadiju kod više od polovine oboljelih žena.

– Ako žena ne ide na preventivne preglede, nemamo nikakve šanse rak jajnika uhvatiti u prvom stadiju bolesti. Simptomatologija raka jajnika je izuzetno kasna. Kad žena nešto osjeti, dođe ginekologu zbog svojih problema – zapravo 70 posto tih žena dođu u uznapredovaloj fazi bolesti – naglasila je ginekologinja mr. sc. Renata Obrad Sabljak.

Žene često odlaze liječniku zbog nespecifičnih simptoma kao što su:

• bol u donjem dijelu trbuha

• smetnje u probavi i prehrani

• napuhnutost

• bolovi u križima

• promjene u mokrenju

• bolni vjetrovi, opstipacija

• slabost, anemija, gubitak apetita

Neki pacijenti traže medicinsku pomoć tek kada primijete povećanje trbuha ili sami osjete tumorsku masu koja se već proširila na trbuh. Tumori jajnika mogu biti asimptomatski sve dok se ne otkriju tijekom rutinskog vaginalnog pregleda. Premda menstrualne smetnje nisu tipične za tumore jajnika, krvarenje prije puberteta ili nakon menopauze može ukazivati na hormonalno aktivne tumore jajnika.

Rano otkrivanje raka je najvažnije u liječenju, jer su povoljni rezultati liječenja najbolji u ranim stadijima bolesti. Zbog toga su redoviti ginekološki pregledi, gdje liječnik vaginalnim i ultrazvučnim pregledom može postaviti sumnju na rak jajnika od velike važnosti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.