KBC SPLIT Obnovljen helidrom na Firulama

KBC SPLIT Obnovljen helidrom na Firulama
D.H.

D.H.

Manje od mjesec dana do uspostave Hitne helikopterske medicinske službe

„U samoj završnici uspostave Hitne helikopterske medicinske službe u Republici Hrvatskoj, današnjim otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC-a Split, te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a, ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade, i brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a“, izjavio je danas u Splitu ministar zdravstva Vili Beroš.

Rekonstrukcija helidroma u sklopu splitskog kliničkog bolničkog centra na Firulama, vrijedna više od 855.000 eura, koje je Ministarstvo zdravstva osiguralo u državnom proračunu, ulaganje je kojim će ovaj helidrom dobiti najsuvremeniju opremu, te signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, poručio je ovom prigodom kako helidrom Firule godišnje broji 500 helikopterskih intervencija, zbog čega ima veliki značaj u organizaciji spašavanja životno ugroženih pacijenata, a podsjetio je i na to da je helidrom izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata, a kako bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice.

Na riječi ravnatelja Meštrovića nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, naglasivši kako ne postoji opravdanije ulaganje od ulaganja u spašavanje ljudskih života, a helidrom na Firulama će omogućiti posadi HHMS zbrinjavanje hitnih pacijenata iz udaljenih i otočnih područja u okviru tzv. zlatnog sata, čime će se dodatno unaprijediti dostupnost hitne medicinske skrbi na širem području Dalmacije.

„Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme, te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše“, zaključio je ministar Beroš.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.