ad
ad

KOTUR KRITIZIRAO PLENKOVIĆA ‘Njegove reakcije ne bi se posramio ni Tuđman u nagorim danima’

KOTUR KRITIZIRAO PLENKOVIĆA ‘Njegove reakcije ne bi se posramio ni Tuđman u nagorim danima’
D.H.

D.H.

 

 

‘To pokazuje da smo još uvijek daleko od demokratske države’

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur čestitao je danas novinarima Svjetski dan slobode medija te komentirao nervoznu reakciju premijera Andreja Plenkovića na banalni upit je li istina da je sina upisao u školu u Belgiji.

‘Mediji su u nas i u svijetu sve više pod pritiskom, sve se više ugrožava sloboda medija. Vidjeli smo i na jednom recentnom primjeru kako je premijer Plenković reagirao. Pokazao je da HDZ dlaku mijenja, ali ćud nikada. Ponašao se prema kolegici Živani na način kojeg se ne bi posramio ni predsjednik Tuđmana u najgorim danima.

Vršenje pritiska na novinare da odaju svoje izvore i da neke informacije ne spominju ili neke stvari ne istražuju, pokazuju da je Hrvatska još uvijek daleko od demokratske države. Pod Plenkovićem imamo jednu demokratsku glazuru, ali je sadržaj isti cijelo vrijeme otkad je HDZ na vlasti.

Vrši se pritisak, mediji se pokušavaju staviti pod kontrolu i to je vrlo loše za Hrvatsku, vrlo loše za naše društvo jer su mediji korektiv cijelog društva, pogotovo nama političarima. Imaju pravo postavljati pitanja, a to što su pitanja neugodna, to je može biti problem onoga koji na pitanja odgovara.

Za vrijeme mandata Vlade Ivice Račana i Zorana Milanovića nismo imali ovakve slučajeve. Milanović se znao raspravljati s medijima, ali se medijske slobode nisu ugrožavale. Kada SDP ponovno preuzme odgovornost za Hrvatsku, to se neće događati. Isto tako, i kada SDP preuzme odgovornost za Split’, kazao je Kotur, prenosi Dalmatinski portal.

SDP-ovci su danas pred spomenikom Radi Končaru predstavili kandidatkinju za dogradonačelnicu Eleonoru Mandić. Zašto ispred spomenika Končaru, objasnio je Goran Kotur, kandidat za dogradonačelnika i šef splitskog SDP-a.

‘Nalazimo se ispred spomenika Radi Končaru da pokažemo da se Splićani i Splićanke ne dijele po porijeklu i rođenju, nego po ljubavi za Split. Rade Končar je došao u naš grad u najtežim vremenima. Došao se boriti da Split ne bude dio Italije i da bude ponovno hrvatski grad. Uhvatili su ga i strijeljali u Šibeniku. Čovjek je puno pomogao da se antifašistički pokret u Splitu razvije i da Split bude hrvatski grad. Ela je rođena Osječanka, ali živi u Splitu više od 20 godina. Diše ovaj grad, voli ovaj grad’, kazao je Kotur.

‘Ela je pokazala sposobnost, kvalitetu i odlučnost. Od Domovinskog rata pa do rada u gradskom kotaru i udrugama, SDP-u te kao privatna poduzetnica, pokazala je sposobnost i odlučnost i bit će dio kvalitetnog tima SDP-a. Naša generacija može nadmašiti generaciju koja je napravila zadnji razvojni iskorak. Split ne smije biti tema medija da se ismijava i da se u emisijama nacionalne televizije želi pretvoriti u jedno ruglo. Jer Split je više puta pokazao da je predvodnik promjena u Hrvatskoj, da je grad koji ima kvalitetne ljude i to će pokazati još jednom’, istaknuo je šef splitskog SDP-a.

Par riječi o Mandić kazao je i kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić.

‘Mi smo moderna socijaldemokratska stranka koja čuva svoje antifašističke vrijednosti i vrijednosti Domovinskog rata. Eleonora je sa 17 godina krenula u rat. Utkala je svoju mladost u modernu hrvatsku državu. Nećemo dopustiti da HDZ desetljećima domoljublje prisvaja sebi.

Samo su oni domoljubi i Hrvati, a nakon svega privatizacija i pljačka. To je lažno domoljublje. Mi se želimo boriti za naše umirovljenike, učenike i studente, sve socijalno ugrožene kategorije društva. To je domoljublje. To je ono što mi nudimo Split. Nudimo promjene, jedan mladi tim, treba pokrenuti ovaj grad.

Svjedoci smo raznih obećanja otkako je počela kampanja. Pitanje koje nitko ne postavlja, tko od mojih protukandidata ima formalno obrazovanje i sposobnost da provede projekte. Kako će upravljati gradom kada nemaju nikakvo upravljačko iskustvo? Imam dovoljno upravljačkog iskustva, 12 godina u privatnim i velikim korporacijama. Imam sposobne suradnike spremne da preuzmu ovaj grad’, kazao je Franić.

Eleonora Mandić kratko se predstavila i otkrila zašto se nakon umirovljenja ponovno odlučila zaposliti. Najavila je kako će jedan od prioriteta biti park za slabovidne i slijepe osobe na Zvončacu.

’22 godine sam radila u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci. Nakon umirovljenja, šest godina sam bila samo majka i domaćica. To mi je bio jedan od najljepših, ali i najtežih perioda života. Najljepši jer sam se mogla posvetiti svojoj djeci u najkritičnijim godinama njihova života i odgajati ih. Najgori zato što sam iz prve ruke shvatila da se rad žene kod kuće ne priznaje. Žena doma radi od ujutro do navečer, ali taj rad nitko ne vidi i ne priznaje.

Odlučila sam se vratiti na tržište rada nakon zadaće svoje kćeri iz hrvatskog. Tema je bila ‘Što ti rade roditelji?’ Napisala je da tata radi cijeli dan, a mama stoji doma. Nije bilo lako. Ženama se nije lako vratiti, pogotovo nakon šest godina. U početku sam prihvaćala sitne poslove na ugovor o djelu, dok se nisam zaposlila, prvo u agenciji za ispitivanje javnog mijenja, na kraju u jednoj marketinškoj agenciji, a onda sam s dvije prekrasne žene odlučila osnovati svoj portal.

Socijalno sam osjetljiva pogotovo prema djeci, starijima i osobama s invaliditetom tako da će se moj rad bazirati prema tim osobama. Posebno prema jednoroditeljskim obiteljima. Shvatila sam da imamo samohrane majke i očeve, ali i bake o kojima se jako malo zna u medijima. Ovaj grad treba još više prilagoditi osobama s invaliditetom, pomoći im da što lakšu dođu do posla. Jedan od prioriteta je napraviti park za slabovidne i slijepe osobe na Zvončacu. To će biti prvi takav park u Hrvatskoj, a mislim i u ovom dijelu Europe, javlja Dalmatinski portal.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.