Liječnica nakon smrti učenika u Biogradu: Defibrilatori bi trebali biti i na plažama

Liječnica nakon smrti učenika u Biogradu: Defibrilatori bi trebali biti i na plažama

Foto: 

JamesRein from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Svaka minuta kod srčanog aresta je bitna’

Zadarska policija danas je objavila uzrok smrti 16-godišnjeg učenika iz Gline, koji je jučer preminuo u Biogradu na Moru.

Provedenom obdukcijom mrtvoga tijela kao uzrok smrti utvrđen je zastoj srca, objavila je policija.

RTL je razgovarao s Marinom Knežević, specijalizanticom Hitne medicinske pomoći bolnice sveti Duh, koja navodi da bi defibrilatori trebali biti svugdje dostupni.

‘Automatski vanjski defibrilatori imaju važnu ulogu u spašavanju života kod slučajeva srčanog aresta. Oni bi trebali biti dostupni na svim javnim površinama. Još je bitnija edukacija laika za njihovu upotrebu’, rekla je Knežević.

‘Svaka minuta kod srčanog aresta je bitna i bitno je što prije započeti reanimaciju, a osobito je pogodno jer na terenu mogu biti dostupni automatski vanjski defibrilatori i lako je naučiti koristiti se njima. Laici bi ih mogli koristiti nakon edukacije’, dodala je.

‘Trebali bi biti dostupni na plažama. Na plažama inače postoje organizirani timovi za spašavanje i automatski vanjski defibrilatori bi im dobro došli do dolaska tima hitne medicinske pomoći koji onda preuzima bolesnika i odvozi ga u bolnicu’, kazala je liječnica.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.